Αύξηση στις επισκέψεις στον γιατρό με γριπώδη συνδρομή και στη δραστηριότητα της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εποχική γρίπη, η οποία αφορά την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου.
Τονίζεται, ωστόσο, πως δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ) ή θάνατος.
Όπως αναφέρουν, την τελευταία εβδομάδα στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυα παρατηρητών).
Από αυτά, τα 10 (43,5%) ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α και τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Με βάση τα παραπάνω, σημειώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.
Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, κατά τη δέκατη εβδομάδα του έτους (7 - 13 Μαρτίου), σημειώθηκε αξιόλογη αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό, με συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης (γριπώδης συνδρομή).
Σχεδόν το 3% των επισκέψεων σχετίζονται με συμπτώματα γρίπης, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων μηνών και κατά 6 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2021.
Προειδοποιήσεις
Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για επικείμενη έξαρση της γρίπης, η οποία είχε εξαφανιστεί την περίοδο 2020 - 2021, εξαιτίας των μέτρων κατά της CoViD (μάσκες, αποστάσεις, lockdown).
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Παστέρ είχαν επισημάνει πως υπάρχει ανοδική τάση στα δείγματα που αναλύουν. Η γρίπη - σημείωναν - οφείλεται μέχρι τώρα στον ιό Α (Η3N2), ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στα μέσα Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί, αλλά αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κυμανθεί και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Μαρία Εξηντάρη. Με δηλώσεις της, που είχε παρουσιάσει το iatronet.gr, είχε προβλέψει πως η χαλάρωση των μέτρων θα επαναφέρει αναπνευστικούς ιούς, όπως της γρίπης, που είχε "καπελώσει" η COVID-19.
"Με βάση την κυκλοφορία όλων αυτών των ιών, που πιθανότατα θα βγουν σε έξαρση, μπορεί να έχουμε την συγκυκλοφορία αναπνευστικών ιών με ανταγωνισμό μεταξύ τους, ή μπορεί να έχουμε συνέργεια, με ότι αυτό σημαίνει στην παθογονικότητα", είχε τονίσει.
Συμπτώματα
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στη χώρα μας, έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αιφνιδίως και περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό πάνω από 38°C, μυαλγία ή και πονοκέφαλο.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι