Αυξητική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα. Παρότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζεται στις ηλικίες 15-64 ετών, την τελευταία εβδομάδα που ελέγχθηκε από τον ΕΟΔΥ (14-20 Μαρτίου) η αύξηση αφορούσε μικρότερες ηλικίες.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν συνολικά 33 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 13 από νοσοκομεία και 20 από τα δίκτυα Παρατηρητών Νοσηρότητας. Τα 6 (18,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από την 40η εβδομάδα (2021) έως και την 11η εβδομάδα (2022) έχουν ελεγχθεί συνολικά 408 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 99 από νοσοκομεία και 309 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 23 (5,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 23 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Σχετικά με τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την 11η εβδομάδα    
(14 – 20 Μαρτίου 2022) τονίζονται τα εξής: 

  • Δεκαπέντε χώρες και συγκεκριμένα: Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Καζακστάν, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Σκωτία) ανέφεραν εκτεταμένη δραστηριότητα γρίπης ή/και μέτριας έντασης γρίπης.
  • Το ποσοστό όλων των δειγμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης από ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα ILI ή ARI που βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης αυξάνεται από την 4η εβδομάδα (2022) έως την 10η εβδομάδα (2022) (όταν έφτασε το 27%) αλλά μειώθηκε ελαφρά, σε 20 %, την 11η εβδομάδα (2022). 
  • Χώρες, κυρίως στο δυτικό-κεντρικό τμήμα της Περιφέρειας, ανέφεραν δραστηριότητα εποχικής γρίπης πάνω από 30% θετική στην πρωτοβάθμια φροντίδα : Ουγγαρία (79%), Γαλλία (71%), Βέλγιο (63%), Κάτω Χώρες (62%) , Σλοβενία (52%), Ιταλία (44%), Σερβία (38%) και Ισπανία (35%).
  • Τόσο οι ιοί της γρίπης τύπου Α όσο και οι ιοί τύπου Β ανιχνεύθηκαν με τους ιούς A(H3) να κυριαρχούν σε όλα τα συστήματα παρακολούθησης.
  • Οι ιοί A(H3) ανιχνεύθηκαν συχνότερα σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης.

Ποιοτικοί δείκτες

Για την 11η εβδομάδα από 42 χώρες και περιοχές που αναφέρουν την ένταση της δραστηριότητας της γρίπης, 19 ανέφεραν βασική ένταση (σε όλη την περιοχή), 15 ανέφεραν χαμηλή ένταση (σε όλη την περιοχή), 6 ανέφεραν μέση ένταση (Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία και Καζακστάν) και 2 ανέφεραν υψηλή ένταση (Βουλγαρία και Λουξεμβούργο).

Από 43 χώρες και περιοχές που αναφέρουν γεωγραφική εξάπλωση του ιού της γρίπης, 8 ανέφεραν ότι δεν είχαν καμία δραστηριότητα (Αρμενία, Λευκορωσία, Κροατία, Ισραήλ, Καζακστάν, Κοσσυφοπέδιο (σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), Βόρεια Μακεδονία και Πολωνία), 12 ανέφεραν σποραδική εξάπλωση (σε όλη την περιοχή), 5 ανέφεραν τοπική εξάπλωση (Αυστρία, Γερμανία, Μάλτα, Σλοβακία και Σουηδία), 6 ανέφεραν περιφερειακή εξάπλωση (Αλβανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Σερβία) και 12 ανέφεραν εκτεταμένη δραστηριότητα (σε όλη την Περιφέρεια).

Πηγές:
https://flunewseurope.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το ν/σ για την ‘’ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’’ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση  
Η Κομισιόν υποχρεώνει φαρμακευτική εταιρεία να ανακαλέσει δηλώσεις για φάρμακο ανταγωνίστριας εταιρείας
Ποιο είδος φυτικής ίνας βοηθά στο αδυνάτισμα [μελέτη]