Σημαντική υστέρηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καταγράφει η Ελλάδα. Με την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου να βρίσκεται σε εξέλιξη, απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική μεταμοσχευτική πολιτική, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς  6 - 9 Απριλίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε πως οι μεταμοσχεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν υπάρχει υποδομή, λογισμικά συστήματα, εκπαίδευση προσωπικού. Όπως είπε, το Ίδρυμα έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις, που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

«Το νοσοκομείο θα είναι ένα διαστημόπλοιο, χρειάζεται αστροναύτες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, συνεργασία με άλλα νοσοκομεία, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας, αλλά θέλουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση», σημείωσε, αναφερόμενος στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Να υιοθετήσει και να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αυτό εθνικό σχέδιο κάλεσε την Πολιτεία ο Ιωάννης Μπολέτης, πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιολογικού Χειρουργικού Κέντρου. Είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων είμαστε τελευταίοι των τελευταίων», είπε χαρακτηριστικά, αναλύοντας παράλληλα τα οφέλη από την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στη λειτουργία του Ωνάσειου.

«Το Ωνάσειο είναι φωτεινό παράδειγμα, η πραγματικότητα στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι δυστυχώς διαφορετική», υποστήριξε η Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στη σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εξήγησε πως τα δεδομένα είναι απομονωμένα σε περισσότερα τμήματα, δεν υπάρχει διασύνδεση, χαρακτηρίζοντας πρόκληση την ενοποίηση των συστημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ενιαία συλλογή δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Τάσος Τέλλογλου, ο καθηγητής Βιολογίας Μεταμοσχεύσεων στο University of Oxford University Medical Sciences, Rutger Ploeg, υπογράμμισε πως το ιερό δισκοπότηρο για τη βελτίωση των μεταμοσχεύσεων είναι να μιμηθούμε την ανθρώπινη φυσιολογία και να έχουμε μηχανήματα που θα επιτρέπουν στο όργανο να αιματώνεται εν θερμώ.

Ο Gabriel Oniscu, πρόεδρος του European Society for Organ Transplantation, επισήμανε πως οι μεταμοσχεύσεις είναι συνώνυμο της καινοτομίας, ο ρυθμός της εξέλιξης είναι φρενήρης. Αναφερόμενος στο υπό κατασκευή Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, είπε πως ένα κέντρο μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα, αλλά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο. 

Από την πλευρά του ο John Piano, ιδρυτής διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος of Transplant Connect, ανέφερε πως κάθε μέρα άνθρωποι περιμένουν και στο τέλος πεθαίνουν, ενώ θα είχαν σωθεί με τις μεταμοσχεύσεις. Για αυτό και είναι απαραίτητη μία  διαδικτυακή πλατφόρμα που μοιράζεται την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, μια πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί στην εταιρεία του.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη