Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση χιλιάδων νέων ιών μεταξύ των ζωικών ειδών έως το 2070 - με κίνδυνο να αυξηθούν και οι μολυσματικές ασθένειες που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάζει το Associated Press.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική και την Ασία, ηπείρους που εξάλλου υπήρξαν εστίες για θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώθηκαν από τον άνθρωπο στα ζώα ή το αντίστροφο τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του HIV, του Έμπολα και του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν πώς πάνω από 3.000 είδη θηλαστικών θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν και να μοιράσουν ιούς τα επόμενα 50 χρόνια εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Οπως διαπίστωσαν, η εξάπλωση ιών μεταξύ των ειδών θα συμβεί πάνω από 4.000 φορές μόνο μεταξύ θηλαστικών. Πουλιά και θαλάσσια ζώα δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Διευκρινίζεται ότι δεν θα εξαπλωθούν όλοι οι ιοί στον άνθρωπο ούτε θα γίνουν ισάριθμες πανδημίες σαν την πρόσφατη, ωστόσο αδιαμφισβήτητα αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης στους ανθρώπους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει στο πώς η εξαφάνιση της άγριας ζωής έχει οδηγήσει σε εξάπλωση ασθενειών, αλλά η έρευνα που αφορά την κλιματική αλλαγή είχε μείνει πίσω. Πλέον, ειδικοί τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στις μολυσματικές ασθένειες συμφώνησαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων ιών.

Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Γκρέγκορι Άλμπερι, ειδικός του Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι, καθώς η εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών ως συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής πιθανότατα συμβαίνει ήδη, θα πρέπει ο πλανήτης να κάνει περισσότερα για να προετοιμαστεί. «Αυτό δεν μπορεί να προληφθεί, ακόμη και με το καλύτερο σενάριο κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

Τέλος, ο Γιαρόν Μπράουν, διευθυντής της ομάδας για την κλιματική δικαιοσύνη Grassroots Global Justice Alliance, είπε ότι αποκαλύπτονται οι κλιματικές αδικίες που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν σε Αφρική και Ασία.

«Οι αφρικανικοί και ασιατικοί πληθυσμοί αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή έκθεσης σε ιούς. Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όσοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι