Η εφαρμογή του εμβολιασμού COVID-19 και άλλων φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών μέτρων μείωσε σημαντικά το μέγεθος και τη σοβαρότητα των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Dunja Said, Beneditta Suwono και οι συν-συγγραφείς σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα (Deutsches Ärzteblatt).
Στην επιδημιολογική συγκριτική τους ανάλυση των περιόδων πριν και μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν 7.794 κρούσματα με 177.696 περιατατικά κρουσμάτων σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας.
Το 73,6 % της ηλικιακής ομάδας ήταν 60 ετών και άνω. Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των κρουσμάτων της επιδημίας ήταν 14,5 %.
Το μέγεθος και η σοβαρότητα των κρουσμάτων συγκρίθηκαν για τις ακόλουθες φάσεις της πανδημίας: φάση 1 - περίοδος πριν από τους εμβολιασμούς - φάση 2: έναρξη των εμβολιασμών - φάση 3: περίοδος από την οποία ένα μεγάλο ποσοστό των διαμενόντων ήταν πλήρως ανοσοποιημένοι.
Από τη φάση 1 έως τη φάση 3, ο μέσος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από 21 σε 8. Το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε από 15,7% σε 10,0%.
Οι ερευνητές συνιστούν να συνεχιστεί η εφαρμογή των φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών μέτρων στους οίκους ευγηρίας και στα γηροκομεία, προκειμένου να προληφθούν οι σοβαρές επιδεινώσεις και η εξέλιξη της νόσου στους διαμένοντες σε αυτά.
Αυτό περιλαμβάνει, ειδικότερα, υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, συνεπή εφαρμογή της σύστασης εμβολιασμού για αναμνηστικούς εμβολιασμούς και ταυτόχρονη διατήρηση υψηλών υγειονομικών προτύπων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024