Την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να καταργηθεί ‘’το άδικο μέτρο του clawback που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων’’, τόνισαν οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του ΠΙΣ, στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, με το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Π.Φ.Υ. Παρέμβαση έκανε ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία, με τους ιατρικούς συλλόγους και τους εκπροσώπους των Φορέων, για την οικοδόμηση του νέου συστήματος ΠΦΥ. O Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που ζήτησαν οι ιατρικοί σύλλογοι στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, πρέπει να διασφαλιστεί και η επιβίωση των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ. που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος και προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στη συνέχεια, πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθεί το άδικο μέτρο του clawback που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους ιδιωτικούς Φορείς της ΠΦΥ και να κουρευτούν οι παλιές οφειλές. Ομόφωνα, εξέφρασαν τη στήριξή τους, σε κάθε ενέργεια και κινητοποίηση, η οποία θα αποφασισθεί από το Συντονιστικό Όργανο, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου που απειλούν την επιβίωσή του. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, κάθε έτος θα πρέπει να επιστρέφεται ένα ποσοστό 50% ως 60% της ρευστότητας των πολυιατρείων και ιατρείων που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα, μελέτη που έχει αποδεχθεί και ο ΕΟΠΥΥ έχει δείξει ότι όταν η επιστροφή είναι πάνω από το 15% της ρευστότητας δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Φορέα. Επίσης συζητήθηκε το θέμα των ποιοτικών κριτηρίων που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και τονίστηκε ότι πρέπει να τα καθορίζουν και να τα ελέγχουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι που είναι οι πλέον αρμόδιοι, βάση του νόμου, καθώς δίνουν τις άδειες λειτουργίας και είναι υπεύθυνοι για τους επανελέγχους των Φορέων Π.Φ.Υ.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:
«Σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ΠΦΥ, ο ρόλος των ιατρείων της γειτονιάς είναι καθοριστικός και η πολιτεία οφείλει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Είναι σαφές ότι το clawback είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο που αναχαιτίζει τη δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών τόσο από τους γιατρούς της γειτονιάς, όσο και από τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυϊατρεία. Η στήριξη των φορέων της Π.Φ.Υ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγειονομική θωράκιση απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή καθώς και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. Παράλληλα, θα συμβάλλει στο να αποτραπεί η μετανάστευση του υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας που εξαναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα μας γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δείξει την ευαισθησία της, στα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κλάδου και πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία θα επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Αναμένουμε τις προτάσεις της, το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης επεσήμανε ότι έχει ήδη επιτευχθεί αύξηση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και γίνονται προσπάθειες για να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή της. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ποσό, βάση του οποίου, θα γίνεται η παρακράτηση του clawback και το οποίο στην τελική του μορφή, θα είναι στο πλαίσιο του 2021. Επεσήμανε επίσης ότι θα υπάρξει realtime έλεγχος στις εξετάσεις, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου και Α’ Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκο, τα πρωτόκολλα έχουν δοθεί στο Υπουργείο Υγείας από το 2018, χωρίς όμως να έχουν ψηφιοποιηθεί για να γίνουν οι περικοπές ενώ έχει μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Δοξιάδη», για την πρόληψη. Παράλληλα, ο κ. Πατσουράκος τόνισε ότι οι εξετάσεις για το post covid, θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από διαφορετικό κωδικό, για να ελαφρύνουν την επιβάρυνση της ΠΦΥ.
Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων της ΠΦΥ και θα προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις, στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές