Τελικά, όπως φαίνεται, ισχύει η λαϊκή ρήση "φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι", όπως αποδεικνύουν και οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα (που αποζημιώνονται) που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μιλάμε για μία εξοικονόμηση ύψους 250 εκατ. ευρώ, ποσό που ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, Δημήτρης Φιλίππου, σε πρόσφατο συνέδριο, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κονδύλι συγκεντρώθηκε τα 2,5 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής.

Και οι εξοικονομήσεις συνεχίζονται...

Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη βιταμίνη D έχει ολοκληρωθεί και η εξοικονόμηση υπολογίζεται από το Υπουργείο Υγείας σε περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως (από 47 εκατ. ακαθάριστη ετήσια δαπάνη που ήταν).
Την ίδια στιγμή, η διαδικασία διαπραγμάτευσης για Fe, Mg και Ca -σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο- βρίσκεται σε εξέλιξη και η εξοικονόμηση υπολογίζεται από το Υπουργείο Υγείας σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ετησίως (από 75 εκατ. ακαθάριστη ετήσια δαπάνη).
Η συνδυασμένη ετήσια εξοικονόμηση από αυτές τις 2 διαπραγματεύσεις αναμένεται από το Υπουργείο Υγείας να είναι περίπου 26-27 εκατ. ευρώ. 

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για τον καρκίνο του προστάτη.

Πληροφορίες λένε, ότι η διαπραγμάτευση για τον καρκίνο του προστάτη βρίσκεται προς τέλος της -απομένουν  οι προτάσεις από τις εταιρείες με τα πρωτότυπα και λέγεται ότι αυτές θα υποβληθούν σήμερα Παρασκευή- και μιλάμε για τρεις εταιρείες με τέσσερα πρωτότυπα, ενώ από την άλλη βρίσκονται 9 εταιρείες γενοσήμων, τα σκευάσματα των οποίων όμως αντιστοιχούν σε μία ένδειξη για τη νόσο. 

Σύμφωνα λοιπόν με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η σχετική δαπάνη μέχρι και πέρσι ήταν περίπου στα 43 εκατ. ευρώ. Ποσό, το οποίο μοιράζονταν μόλις δύο εταιρείες, με μερίδια αγοράς κατά πληροφορίες 60%-40% και αφορούσε 18.564 κουτιά. Οι πληροφορίες λένε, ότι φέτος τα κουτιά θα πάνε περίπου στα 25.000 - ο βασικός παίκτης που ελέγχει το 60%, ακούγεται ότι τρέχει με αύξηση στη συνταγογράφηση κουτιών κατά 10%- και η συνολική δαπάνη μετά από τα clawback και τα rebate θα κυμανθεί στα 28 με 30 εκατ. ευρώ.

Επιδημιολογικά δεδομένα 

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη αυξάνεται: 450.000 νέες περιπτώσεις διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2018, συγκριτικά με 345.000 νέες περιπτώσεις το 2012. Ειδικότερα στην Ελλάδα, το 2020 οι νέες περιπτώσεις ανήλθαν στις 6.217 (επί των συνολικών περιπτώσεων των διαφόρων μορφών καρκίνου αντιστοιχεί στο 9,6%) και οι θάνατοι στους 1.835 την ίδια χρονιά (2020). 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024