Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό έρχεται να προσθέσει επιπλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες και να διευρύνει τις ανισότητες στην Υγεία.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Βουλή.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή σε μία συγκυρία πολλαπλών επιβαρύνσεων στην καθημερινότητα των πολιτών και μετρήσιμης αδυναμίας της Κυβέρνησης να προλάβει και να τις διαχειριστεί, οδηγώντας την κοινωνία σε δραματική συμπίεση και ακραία φτωχοποίηση.

Ανέπτυξε την πολιτική διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ αναγνωρίζει και επικαλείται τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του δημόσιου συστήματος Υγείας όχι με σκοπό την ενίσχυσή του, στην οποία εξάλλου είναι ιδεολογικά αντίθετη, αλλά ώστε να το παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αυτορύθμισης της αγοράς.

"Το βασικό δίδαγμα της πανδημίας διεθνώς είναι η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας", τόνισε ο κος Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι σε αυτό αντίκεινται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

“Παραλάβατε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, η οποία δεν ήταν στα χαρτιά, βρισκόταν σε εξέλιξη με 127 ανεπτυγμένες ΤοΜΥ σε λειτουργία, με ανθρώπινο δυναμικό, με δρομολογηνένη στοχευμένη προκήρυξη 500 γιατρών σε Κέντρα Υγείας. Στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής δεν αναπτύξατε ούτε μία νέα μονάδα ΠΦΥ! Απαξιώσατε τις υφιστάμενες δομές, τις αποψιλώσατε από προσωπικό με υποχρεωτικές μετακινήσεις για να καλύψετε κενά και τώρα τις παραδίδετε στον ιδιωτικό τομέα”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η ιδεοληπτική εμμονή της παράταξης της ΝΔ στο νεοφιλελεύθερο δόγμα διαφάνηκε ήδη από την ψήφιση του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ το 1981 από το ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας πως στα τότε πρακτικά της Βουλής είναι καταγεγραμμένες οι μομφές της ΝΔ ότι το ΕΣΥ πρόκειται για “μαρξιστικού τύπου παρέμβαση η οποία καταργεί την ελεύθερη επιλογή και στραγγαλίζει την ιδιωτική ιατρική.”

“Αντί να ακολουθήσετε τα προτάγματα που προέκυψαν μετά την πανδημία με βάση και τη διεθνή συζήτηση, νομοθετείτε προνομιακά και πελατειακά υπέρ των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οι οποίοι στερούνται αυτής της κουλτούρας και έχουν το γονίδιο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας”, κατέληξε ο Α. Ξανθός.

Ο πρώην υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην έννοια της “κατάχρησης δικαιώματος” που  χρησιμοποιεί τελευταία συχνά στο λόγο της η παράταξη της ΝΔ με βάση την οποία περιέστειλε την εφαρμογή του νόμου για τους ανασφάλιστους πολίτες βάζοντας εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. “Ξηλώνεται όλος ο πυρήνας του δημόσιου συστήματος υγείας παρότι αυτό ήταν που κράτησε όρθια την κοινωνία στη μεγάλη υγειονομική κρίση”, είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για σωρεία λαθών της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως η μείωση των δαπανών για την Υγεία, η μη παρέμβαση στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων, η απουσία παρεμβάσεων για την ανάσχεση του brain drain, τα αντικίνητρα για απασχόληση των νέων επιστημόνων στο δημόσιο σύστημα υγείας, η μη παροχή κινήτρων σε άγονες ειδικότητες όπως της αναισθησιολογίας.

Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΥΥ, τόνισε συμβάλλουν στην αδιαφανή διαχείριση στον “μεγάλο κουμπαρά” και παράλληλα την ολιγοπωλιακή και προνομιακή θέση των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας. Αναφέρθηκε στα προβλήματα του νομοσχεδίου, όπως την κατάργηση της εκπροσώπησης των ασθενών και των οργανώσεών τους στον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση της υπηρεσίας ελέγχου (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), ενός φορέα με μακρά και πολύτιμη γνώση και εμπειρία και την μεταφορά της αρμοδιότητάς του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα,  τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τους ιδιώτες κλινάρχες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εμμονική προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Οκ. Ξανθός κατάθεσε μια σειρά προτάσεων όπως: 

  • Απλόχερη παρέμβαση σε ανθρώπινο δυναμικό με νέες προσλήψεις.
  • Συνθήκες μόνιμης και αξιοπρεπούς εργασίας.
  • Λήξη της αθλιότητας “αναστολής” υγειονομικών.
  • Αναγνώριση της ανάγκης θεσμοθέτησης των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.
  • Μισθολογική αναβάθμιση για τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ.

“Νομοθετείτε την οριστική διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας” δήλωσε εμφατικά, ενώ  έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

“Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα το ότι διαχειρίζεται μείζονες και πολλαπλές κρίσεις μία κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγειας, στο ισχυρό Κοινωνικό Κράτος , στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά και στη δραστική μείωση των ανισοτήτων. Το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και ο κόσμος ζητά αριστερές και προοδευτικές πολιτικές ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής. Ζητεί πολιτικές που μόνο η Αριστερά μπορεί να εφαρμόσει”.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους