Νέα έρευνα του Cedars-Sinai, δείχνει ότι τα "Serenity Lounges"–δωμάτια για διάλειμμα- εξοπλισμένα με πολυθρόνες μασάζ και άλλα εργαλεία χαλάρωσης- μειώνουν αισθήματα στρες, άγχους και εξάντλησης των νοσηλευτών.
Η έρευνα έγινε από τους νοσηλευτές Florida Pagador, Barone, Mana Manoukian, Wenrui Xu, και Linda Kim, και ανακάλυψε ότι η χρήση πολυθρόνας μασάζ σε ήσυχο δωμάτιοακόμα και για 10 λεπτά, έδινε στους νοσηλευτές ψυχική και συναισθηματική ανακούφιση και τους επέτρεπε να επιστρέφουν στα καθήκοντά τους έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το στρες. Η έρευνα δημοσιεύεται τον τρέχοντα μήνα στο περιοδικό American Journal of Nursing.
Για την έρευνα, ζητήθηκε από νοσηλευτές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια πριν χρησιμοποιήσουν τα ήσυχα, χαλαρωτικά μέρη διαλείμματος και στη συνέχεια μετά την έξοδο.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν επίπεδα 6 συναισθημάτων που είχαν, όπως εξαντλημένος, στρεσαρισμένος, αγχωμένος, μπερδεμένος. Συλλέχτηκαν 67 ζεύγη απαντήσεων.
Σε σύγκριση με συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν την πολυθρόνα μασάζ λιγότερο από 10 λεπτά, όσοι τη χρησιμοποίησαν για 10 έως 20 λεπτά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης και άγχους. Το άγχος μειώθηκε ακόμα περισσότερο σε συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν την πολυθρόνα περισσότερο από 20 λεπτά.
Η Pagador είχε την αρχική ιδέα για τους χώρους διαλείμματος πριν την πανδημία, όταν έψαχνε ένα μέρος για να κάθεται και να χαλαρώνει στο διάλειμμα. Υπέθεσε ότι άλλοι νοσηλευτές επίσης θα εκτιμούσαν έναν τέτοιο χώρο.
"Το να βρίσκομαι στο πλευρό του ασθενή μπορεί να είναι ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά εξαντλητικό,’’ δήλωσε. ‘’Χρειάζομαι ένα μέρος να φορτίσω τις μπαταρίες μου’’.
Ανέφερε την ιδέα στη Barone, προϊσταμένη της τότε, που τη βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο με φοριαμούς, που δεν χρησιμοποιούνταν συχνά, και που θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ‘’Serenity Lounge’’.
Οι νοσηλευτές της μονάδας εξόπλισαν το χώρο με αντικείμενα από το σπίτι τους όπως έλαια αρωματοθεραπείας και δικά τους έργα τέχνης. Συμφώνησαν σε κανόνες, όπως να μη μιλούν στο κινητό, να μην υπάρχει δυνατή μουσική ούτε συνωστισμός.
"Σκοπός ήταν να γίνει ένα ήρεμο και χαλαρωτικό δωμάτιο, όπου κάποιος θα μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του’’, δήλωσε η Barone.
Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία του πρώτου Serenity Lounge, ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 και πίεσε τα συστήματα υγείας παγκοσμίως στο όριό τους. Τότε, το θέμα του burnout των νοσηλευτών ήρθε στο επίκεντρο.
Στην πανδημία, η Barone είδε για πρώτη φορά τόσους ασθενείς να αποβιώνουν. Για πολλούς από τους νοσηλευτές, δήλωσε, ήταν πολύ απαιτητικό και συναισθηματικά εξαντλητικό να βλέπουν τόσες οικογένειες να παλεύουν. Απλώς το να γνωρίζουν ότι το Serenity Lounge ήταν εκεί, αν χρειαζόταν, ήταν σημαντικό.
Συνολικά, 10 μονάδες μετέτρεψαν χώρους τους σε Serenity Lounges, που μπορούν να δεχτούν ταυτόχρονα 2-3 ανθρώπους.
Η Pagador δήλωσε ότι οι περισσότεροι νοσηλευτές χρησιμοποιούν το χώρο στο δεύτερο μισό του διαλείμματος για φαγητό, μετά το γεύμα τους.
Πρόσθεσε ότι δεν περίμεναν ότι η ιδέα θα κάνει τέτοια αίσθηση.
Μετά την έλευση της COVID-19, μπόρεσαν να φέρουν την πρωτοβουλία σε περισσότερες μονάδες, επειδή εντάθηκε η εστίαση στη μείωση της κόπωσης των νοσηλευτών.
H Barone, δήλωσε ότι η στήριξη από την ηγεσία του νοσοκομείου βοήθησε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο μιας νοσηλεύτριας. Δεν χρειάστηκε να παρακαλέσουν για να γίνει, αλλά η ηγεσία ήρθε σε αυτούς και τους ρώτησε ‘’Τι μπορούμε να κάνουμε ;’’ Εχουν φτιάξει ένα περιβάλλον που είναι εντάξει να βρίσκεις ένα λεπτό για τον εαυτό σου, δήλωσε η νοσηλεύτρια.
Ο αντιπρόεδρος του Cedars-Sinai, David Marshall, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα δείχνει τη σημασία της φροντίδας στους νοσηλευτές του νοσοκομείου ώστε να μπορούν να δώσουν την καλύτερη περίθαλψη στον ασθενή, ενώ δείχνει και την ευρεία επίδραση των νοσηλευτών-ερευνητών του στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Πηγές:
American Journal of Nursing.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι