Ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας (αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου), είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με χολολιθίαση εντός έτους πριν τη διάγνωση, έναντι ασθνενών χωρίς καρκίνο, υποδεικνύοντας οτι οι πέτρες στη χολή θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικό σημάδι για τον καρκίνο παγκρέατος. Αυτό αναφέρει έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Digestive Disease Week (DDW) 2022.

Η Marianna Papageorge, του Boston Medical Cente , δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χολολιθίαση ενδεχομένως μπορεί να είναι τρόπος για την καλύτερη διάγνωση αυτού του καρκίνου.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία του SEER-Medicare database από το 2008 έως το 2015, οι ερευνητές εντόπισαν 18.700 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος και τους συνέκριναν με 99.287 ασθενείς τον χρόνο, από την ίδια βάση δεδομένων.

Το χρόνο πριν τη διάγνωση, το 4.7 % των ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας είχε λάβει διάγνωση χολολιθίασης και το 1.6% προχώρησε σε εγχείρηση. Στους ασθενείς χωρίς καρκίνο μόνο το 0.8% είχε χολολιθίαση και μόνο το  0.3 % προχώρησε σε αφαίρεση.

Η Dr. Papageorge, δήλωσε ότι η χολολιθίαση δεν προκαλεί καρκίνο στο πάγκρεας αλλά η κατανόηση της σχέσης τους μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού θνητότητας στον καρκίνο παγκρέατος, δίνοντας ευκαιρία για πιο έγκαιρη διάγνωση και αγωγή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι καθώς πολλοί έχουν χολολιθίαση αλλά δεν εμφανίζουν καρκίνο στο πάγκρεας, μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει πιο στενά τα εργαστηριακά ευρήματα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν παράγοντες που συνδέονται με τη χολολιθίαση που θα μπορούσαν περαιτέρω να διαχωρίσουν τους ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν ή να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών