Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ στις 19 Μαΐου, ενημερώνει σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στην Νόσο Crohn και στην Ελκώδη Κολίτιδα.

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι χρόνιες παθήσεις που προσβάλλουν συνήθως νεαρούς ενήλικες που βρίσκονται στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Ωστόσο, με τις σύγχρονες εξελίξεις στη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία, η πλειοψηφία των ασθενών σήμερα ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Παρόλα αυτά, η χρόνια φύση και η πολυπλοκότητα των εκδηλώσεων των ΙΦΝΕ, καθιστά αναγκαία τη διαρκή ενημέρωση και πολύπλευρη υποστήριξη των ασθενών αυτών από το Σύστημα Υγείας.

Ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "ΣΩΤΗΡΙΑ" και Πρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, κ.  Γιώργος Μπάμιας παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία της Ελκώδους Κολίτιδας και της νόσου Crohn, ενώ αναφέρθηκε και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων και εξήγησε γιατί στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση της συχνότητας τους στην Ελλάδα. Τόνισε δε την αναγκαιότητα της έγκαιρης προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλώνοντας ότι «Τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα και Νόσο Crohn, πολλοί από τους οποίους θα είναι μέσης ή /και τρίτης ηλικίας, με αποτέλεσμα τα ιατρικά τους ζητήματα να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και να αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Η κ. Ευανθία Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα” και Γεν. Γραμματέας της ΕΟΜΙΦΝΕ επεσήμανε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα και νόσο Crohn στην καθημερινότητα τους, παρουσιάζοντας σύντομες αναφορές ασθενών που πάσχουν από ΙΦΝΕ. Κατά την ομιλία της, τόνισε  ότι η προσέγγιση των προβλημάτων των ασθενών αυτών θα πρέπει να γίνεται από ιατρική ομάδα που να περιλαμβάνει ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας και να αφορά στο σύνολο των προβλημάτων των ασθενών και όχι μόνο στην εντερική νόσο.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Βιάζης,Αντιπρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός", ενημέρωσε σχετικά με τις διαθέσιμες αλλά και τις νέες θεραπείες που στόχο έχουν την εξάλειψη των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι « Τα 5-αμινοσαλυκυλικά, η κορτιζόνη, τα ανοσοκατασταλτικά και οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επιφέρουν την ύφεση της νόσου και να προσφέρουν μια φυσιολογική ζωή στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Είναι όμως πολύ σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν την αγωγή που θα τους προτείνει ο γαστρεντερολόγος τους ακόμα και στις περιόδους που είναι καλά και υπάρχει ύφεση της νόσου, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής». 

Στη χειρουργική αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ αναφέρθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ" και Ταμίας της ΕΟΜΙΦΝΕ, κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντάς ότι « Η χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα προόδου. Οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές,  ενώ εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης των ασθενών, καθιστώντας την  χειρουργική των ΙΦΝΕ μια πολύτιμη θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και  πρώιμα στην πορεία της νόσου, εξασφαλίζοντας μακρά χρονικά διαστήματα ύφεσης».

Το  20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) θα πραγματοποιηθεί 2 - 5 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προβολή των νεότερων δεδομένων και πρακτικών στον τομέα των ΙΦΝΕ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ενώ η διεπιστημονική συζήτηση περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ, θα έχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου (https://ifne2022.gr/).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες