Nέα έρευνα των SAHMRI, University of Adelaide, CSIRO Australia's national science agency, Orygen και Freemasons Center for Male Health and Well-being (FCMHW), ανακάλυψε ότι άντρες με υψηλό σκορ σε παραδοσιακές μετρήσεις συμπτωμάτων κατάθλιψης και στην κλίμακα που ανέπτυξε πρόσφατα το University of Adelaide, την Short-Form Male Depression Risk Scale (MDRS-7), ενδεχομένως μπορούν να έχουν αυξημένο έως 30 φορές κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open και έγινε από την Danielle Herreen, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα του MDRS στον εντοπισμό αντρών σε κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας, τους οποίους θα μπορούσαν να παραλείπουν να διαγνώσουν εργαλεία αξιολόγησης του κινδύνου ψυχικής υγείας που χρησιμοποιούν γενικοί ιατροί για την αξιολόγηση της κατάστασης.
Η Ms. Herreen, δήλωσε ότι περίπου το 10% των αντρών με σκορ κατάθλιψης κάτω από το όριο για αυτή τη διαταραχή σε παραδοσιακά τεστ, θα έχουν υψηλό σκορ στο Male Depression Risk Scale.Αυτό αντιπροσωπεύει ολόκληρη υποομάδα αντρών που μπορούσαν να περνούν απαρατήρητοι αλλά τώρα μπορούν να εντοπιστούν.
Το βραχείας μορφής MDRS αποτελείται από 7 ερωτήσεις για να εξασφαλίζει έγκαιρη συμπλήρωση και αξιολογεί άντρες σε 7 τομείς που προηγουμένως αγνοούνταν.
Οι περιοχές που αξιολογήθηκαν περιλαμβάνουν την επιθετικότητα, τον θυμό, την καταστολή συναισθημάτων, χρήση αλκοόλ, ανάληψη κινδύνου και σωματικά συμπτώματα.
Ο Dr. Simon Rice του University of Melbourne, δήλωσε ότι στόχος της νέας κλίμακας δεν είναι να αντικαταστήσει την τρέχουσα προσέγγιση αλλά να προσθέσει αξία.
Ο Dr. Rice δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως ο συνδυασμός παραδοσιακών μεθόδων εξέτασης με αυτές τις νέες ερωτήσεις, δίνει πολύ ισχυρότερη ένδειξη για τον συνολικό κίνδυνο κατάθλιψης και τάσης αυτοκτονίας ενός ανθρώπου.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα έδειξε πως ο κίνδυνος αυτοκτονίας μπορεί να είναι έως 30 φορές υψηλότερος σε άντρες με υψηλό σκορ και στα 2 τεστ.
Πηγές:
BMJ Open
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Γιατί ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις - Η διαφορά με την CoViD
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας