Οι προβληματικές παράμετροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, περιλαμβάνονται στην ειδική έκδοση του ΣΥΡΙΖΑ  "Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας", που παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Βαρεμένος.

Όπως ανέφεραν η πανδημία έφερε στο προσκήνιο νέες προκλήσεις: 1)την αξία της Δημόσιας Υγείας ως κρίσιμης προϋπόθεσης για την υγεία των πολιτών, για την Οικονομία και την κοινωνική ευημερία, 2) την ανάγκη ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας που αποδείχθηκαν πολύτιμα και αναντικατάστατα στη διαχείριση της κρίσης.

Στην Ελλάδα το δομικό πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας ήταν η - σε πλήρη αντίθεση με τις επιδημιολογικές προβλέψεις και συστάσεις- ψευδαίσθηση της προσωρινότητας του φαινομένου και της σύντομης λήξης της υγειονομικής απειλής.

Στη Μαύρη Βίβλιο επισημαίνεται πως η λογική της "περαστικής μπόρας" οδήγησε σε διαρκή υποτίμηση του κινδύνου, σε πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε έλλειμμα προετοιμασίας του ΕΣΥ και των δομών του.

Ένα άλλο δομικό πρόβλημα στη διαχείριση της πανδημίας ήταν η αγνόηση σημαντικών κρίκων του Κράτους, του συστήματος Υγείας και της Κοινωνίας (Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, οικογενειακοί γιατροί, ιδιώτες γιατροί που παρακολουθούν χρόνιους ασθενείς, κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι), που θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στην καλύτερη προνοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών Covid-19, όσο και στην διάδοση του επιστημονικού μηνύματος για τον καθολικό εμβολιασμό και την τήρηση των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων.

Αγνοήθηκαν επίσης βασικά αξιώματα της επιστήμης της Δημόσιας Υγείας όπως η διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, η δημόσια λογοδοσία, η διατομεακή-διεπιστημονική προσέγγιση, η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας, η αναλογικότητα των μέτρων και η διασφάλιση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων για την επίτευξη αποτελεσματικής προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Και όλα τα παραπάνω δεν προέκυψαν τόσο ως αποτέλεσμα αντικειμενικών δυσκολιών ή διαχειριστικής ανικανότητας, αλλά ως συνέπεια της νεοφιλελεύθερης εμμονής της κυβέρνησης να μην γίνει μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας. Αυτή ήταν η "αχίλλειος πτέρνα" της υγειονομικής διαχείρισης και αυτό ήταν που τοποθέτησε την Ελλάδα "στη λάθος πλευρά" των διεθνών εξελίξεων και πρακτικών στην επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος με 50 - 70 θανάτους καθημερινά και πάνω από 28.000 συνολικά, με μια θνησιμότητα που την κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ.

Οι συντάκτες της Μαύρης Βίβλου τονίζουν πως το κρίσιμο έλλειμμα ήταν η υποτίμηση της ανάγκης για μια νέα υγειονομική στρατηγική στη νέα φάση της επικράτησης των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]