Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ζουν και υγιεινά, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι χρόνιες ασθένειες αυξάνονται.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες (60%) έχουν διαγνωστεί με μια χρόνια ασθένεια, όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη, και 4 στους 10 ενήλικες έχουν δύο ή περισσότερες ασθένειες. Την ίδια στιγμή, οι χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη ευθύνονται για το 86% όλων των θανάτων και για όλες αυτές τις ασθένειες οφείλεται η κακή διατροφή. Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, εξ ου και η παχυσαρκία, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Τα στοιχεία μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποκαλυπτικά: το 2018, μόνο ένας στους οκτώ Αμερικανούς ήταν «μεταβολικά υγιής».

Μια διαφαινόμενη επιβάρυνση του κόστους διατροφής

Το ετήσιο κόστος της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης τροφίμων είναι 9 τρισ. δολ., ενώ το σχετικό οικονομικό, περιβαλλοντικό και υγειονομικό κόστος ανέρχεται σε 19,8 τρισ. δολ. Ο μεγαλύτερος παράγοντας αυτών των δαπανών, πάνω από 11 τρια. δολ., προέρχεται απευθείας από το κόστος για την ανθρώπινη υγεία που συνδέεται με την ανθυγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο προϊόντα και υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους. 

Τάση την οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και τα funds που επενδύουν σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή των καταναλωτών. 

Στο μεταξύ, και οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στο θέμα, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν τις προηγούμενες προσπάθειες, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων και ποτών, εισάγουν στο χαρτοφυλάκιό τους μια σειρά προϊόντων που προσφέρουν θετική διατροφή με μειωμένη περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλάτι και ζάχαρη.

Συστημικά και προσωπικά εμπόδια στη διατροφή

Η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι προσπάθειες συνενώνονται για να επιτευχθεί βιώσιμη αλλαγή σε κλίμακα. 

Τα εμπόδια στην αλλαγή περιλαμβάνουν την έλλειψη παγκόσμιας ευθυγράμμισης με βάση την επιστήμη σχετικά με τον σκοπό και την αξία της διατροφής. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τάσεις των καταναλωτών να υποτιμούν συστηματικά τη διατροφή ως ζωτικής σημασίας συστατικό για την υγεία και την ευημερία τους.

Η λύση έχει τις ρίζες της σε ένα μοντέλο κοινωνικής αλλαγής που βασίζεται σε στοιχεία, που αναπτύχθηκε από τον Edward Walker, κοινωνικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Στροφή των καταναλωτών προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Σύμφωνα με τον Walker, ένας αρχικός καταλύτης γενικά επηρεάζει την πρώιμη δημόσια συνείδηση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτοί οι καταλύτες μπορεί να είναι μεμονωμένοι υποστηρικτές ή οργανισμοί που λειτουργούν ως στρατηγικοί, ουδέτεροι διευκολυντές για τη συνένωση των ενδιαφερομένων στη βιομηχανία και τις πολιτικές ατζέντες. Μπορεί επίσης να είναι εξωγενή γεγονότα, όπως η πανδημία COVID-19.

Η έρευνα οδήγησε στην ανάπτυξη ενός πλαισίου που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες για να εξετάσουν και να εντοπίσουν την ευκαιρία τους να συμβάλλουν σε θετικές αλλαγές σε ευρεία κλίμακα. Αυτό το πλαίσιο εστιάζει σε τρεις τομείς:

1. Αύξηση της διαθεσιμότητας θρεπτικών επιλογών.

2. Αύξηση της πρόσβασης σε αυτές τις επιλογές.

3. Ενεργοποίηση και υποστήριξη της υιοθέτησης πιο θρεπτικών επιλογών από τους καταναλωτές ως προεπιλογή τους. 

Πηγές:
weforum.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη εξαγωγών από την Tikun Olam Ελλάδας
Η AstraZeneca Ελλάδας φυτεύει 8.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα
Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης (Video)