Νέα έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με ένα σύντροφο έχουν λιγότερο σοβαρή αϋπνία, λιγότερη κούραση και περισσότερο χρόνο ύπνου.
Οι ενήλικες αυτοί ανέφεραν επίσης ότι είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και τις σχέσεις τους ενώ έχουν και χαμηλότερο επίπεδο στρες, άγχους και κατάθλιψης.
Συμμετέχοντες που κοιμόνταν με το παιδί τους, τις περισσότερες νύχτες ανέφεραν περισσότερη αϋπνία, στρες και χειρότερη ευεξία την επόμενη ημέρα.
Οι ερευνητές του University of Arizona χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.007 ενηλίκων στην Πενσιλβάνια.
Διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κοιμόνταν με ενήλικο αποκοιμούνταν γρηγορότερα, έμεναν κοιμισμένοι περισσότερο και είχαν μικρότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας.
Όσοι κοιμόνταν στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί τους είχαν υψηλότερη πιθανότητα για άπνοια, περισσότερο σοβαρή αϋπνία και λιγότερο έλεγχο στον ύπνο.
Οι αιτίες δεν είναι σαφείς αλλά οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η ασφάλεια ή η κοινωνικοποίηση μπορεί ενδεχομένως μπορεί να ευθύνονται.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, για παράδειγμα, οι άνθρωποι έτειναν να κοιμούνται σε ομάδες γύρω από τη φωτιά, σημείωσαν ερευνητές.
Μπορεί σε κάποιο επίπεδο οι άνθρωποι απλά να νιώθουν πιο ασφαλείς όταν άλλος ενήλικας είναι στο κρεβάτι.
Θα μπορούσε επίσης να είναι ότι άνθρωποι με περισσότερη κατάθλιψη ή άγχος τείνουν να κοιμούνται μόνοι λόγω αυτών των προκλήσεων.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να ποικίλλει με τον άνθρωπο.
Αν ο σύντροφος κάποιου του προκαλεί στρες, μπορεί να αισθάνεται πιο ευάλωτος στο κρεβάτι.
Ερευνητές δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να καταλήξει στα αίτια μια έρευνα σαν αυτή, αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι υπάρχει σχέση.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Sleep.
Πηγές:
Sleep.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι