Νέα έρευνα δείχνει ότι τα γονίδια της αίσθησης της γεύσης μπορεί να επηρεάσουν τις επιλογές τροφίμων και θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα κατά την ανάπτυξη εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

«Γνωρίζουμε ότι η γεύση είναι ένας από τους θεμελιώδεις παράγοντες του τι επιλέγουμε να τρώμε και, κατ' επέκταση, της ποιότητας της διατροφής μας», δήλωσε η Julie E. Gervis, υποψήφια διδάκτορας στο Cardiovascular Nutrition Lab στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center. για τη Γήρανση στο Πανεπιστήμιο Tufts. «Η εξέταση της αίσθησης της γεύσης θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει πιο αποτελεσματική η εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση εντοπίζοντας τους παράγοντες κακής επιλογής τροφίμων και βοηθώντας τους ανθρώπους να μάθουν πώς να ελαχιστοποιούν την επιρροή τους».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν διαδικτυακά στο NUTRITION 2022 LIVE ONLINE , την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής .

Διερεύνηση διατροφικών επιλογών και γονιδίων

Αυτή η νέα μελέτη εξετάζει εάν οι γενετικές παραλλαγές που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της γεύσης σχετίζονται με επιλογές τροφίμων και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από προηγούμενες μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα, οι ερευνητές συνέδεσαν γενετικές παραλλαγές με τις πέντε βασικές γεύσεις. Κάνοντας αυτό, δημιούργησαν ένα μέτρο γνωστό ως «πολυγονική βαθμολογία γεύσης» που παρέχει μια εκτίμηση της σωρευτικής επίδρασης των γενετικών παραλλαγών στην αντίληψη μιας δεδομένης γεύσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις βαθμολογίες πολυγονιδιακών γεύσεων, την ποιότητα της διατροφής και τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε 6.230 ενήλικες στη μελέτη Framingham Heart. Οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου που περιλήφθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την περίμετρο της μέσης, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του πλάσματος και τις συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης.

Η επιρροή των πικρών και γλυκών γεύσεων

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη βαθμολογία πικρής πολυγονικής γεύσης κατανάλωναν σχεδόν δύο μερίδες λιγότερα δημητριακά ολικής αλέσεως την εβδομάδα σε σύγκριση με συμμετέχοντες με χαμηλότερη βαθμολογία. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιγότερων λαχανικών συσχετίστηκε με υψηλότερη βαθμολογία πολυγονιδιακής γεύσης umami και η υψηλότερη βαθμολογία γλυκού συνδέθηκε με χαμηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων.

 Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα από αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα ενηλίκων δεν είναι απαραίτητα γενικευμένα σε όλους. «Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν τη σημασία της εξέτασης πολλαπλών γεύσεων και ομάδων τροφίμων κατά τη διερεύνηση των καθοριστικών παραγόντων των διατροφικών συμπεριφορών», δήλωσε η Gervis. «Στο μέλλον, θα είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να καθορίσουμε καλύτερα πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές».

Πηγές:
Healtheuropa.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη εξαγωγών από την Tikun Olam Ελλάδας
Η AstraZeneca Ελλάδας φυτεύει 8.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα
Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης (Video)