Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια κατά την οποία τα κύτταρα του δέρματος στις πάσχουσες περιοχές ανανεώνονται ανά 4-6 ημέρες και όχι ανά 28-30 που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός ανανέωσης. Αυτά τα «πλεονάζοντα» δερματικά κύτταρα που δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες, είναι διαφορετικά στο χρώμα, σκληρά στην αφή ορατά «μπαλώματα» και εμφανίζονται πιο συχνά στους αγκώνες, τα γόνατα, τις παλάμες, τα πέλματα, το κρανίο και τη μέση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η ψωρίαση δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο, κάθε στιγμή της ζωής του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Πρόκειται για έκφραση κάποιων γονιδίων (τα γονίδια υπάρχουν εκ γενετής, αλλά το αν ή πότε θα ενεργοποιηθεί η ψωρίαση έχει να κάνει και με περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες).

Τουλάχιστον 50% των ασθενών αναφέρει πως η πάθηση επηρεάζει σημαντικά την οικογενειακή τους ζωή, ένα ποσοστό 40-70% έχουν βιώσει ντροπή και στιγματισμό για την νόσο και 1 στους 3 ασθενείς έχει χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία εξαιτίας της.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πληθώρα στοχευμένων θεραπειών (βιολογικοί παράγοντες) με πολύ καλή αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση αλλά και στις συννοσηρότητες που εμφανίζει. Οι ανάγκες των ασθενών όμως, εξακολουθούν και υπάρχουν, με την πλήρη δερματική κάθαρση να έχει πλέον αναδειχθεί ως ο απόλυτος θεραπευτικός στόχος.

Η έρευνα και η κατανόηση των μονοπατιών της ψωρίασης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη βιολογικών παραγόντων νεότερης γενιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια τρεις νέες θεραπευτικές επιλογές έχουν προστεθεί στη φαρέτρα των δερματολόγων (ριζανκιζουμάμπη, ιξεκιζουμάμπη και γκουσελκουμάμπη) προσφέροντας πολύ υψηλά αποτελέσματα σε όλο το κλινικό φάσμα της ψωρίασης.

Στην ΕΕ, η μπιμεκιζουμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες οι οποίοι είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία και συνταγογραφείται σε αρκετές χώρες της ΕΕ (με πρώτη τη Γερμανία) και αναμένεται και στο επόμενο διάστημα να είναι διαθέσιμη και για τους ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε ότι η αποδοχή της ψωρίασης αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Αυτή είναι το κλειδί για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για εσάς. Όπως, όμως, οι ίδιοι παράγοντες δεν πυροδοτούν την ψωρίαση με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα άτομα, έτσι και οι ίδιες θεραπείες δεν λειτουργούν με το ίδιο τρόπο σε όλα τα άτομα. Συνεπώς, το δεύτερο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η βοήθεια που θα δώσετε εσείς στον δερματολόγο σας για την προσαρμογή της αγωγής, περιγράφοντάς του τα αποτελέσματά της πάνω σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη