Στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για τα εμβόλια κατά του Κορωνοϊού που πρόκειται να έρθουν από Χειμώνα, έχουν ξεκινήσει όπως μαθαίνουμε τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Υπουργείου Υγείας. 

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατεπείγουσα προμήθεια δύο (2) ψυκτικών θαλάμων και δεκαεννέα (19) καταψυκτών για την ομαλή συνέχιση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τις ανάγκες αποθήκευσης των εμβολίων του κορονοϊού SARS-CoV-2, προχώρησε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). 

Κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει της τιμής με συνολική εκτιμώμενη αξία 340.000,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Με βάση την πρόσκληση στην προκήρυξη, αντικείμενό της είναι:

1) Ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης εμβολίων χωρητικότητας (5.000.000 εμβολίων) 1 τμχ  28.390,00 ευρώ

2) Ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης εμβολίων χωρητικότητας (1.000.000 εμβολίων) 1 τμχ αξίας 18.030,00 ευρώ 

3) Καταψύκτες αποθήκευσης εμβολίων χωρητικότητας (280.000 εμβολίων) 19 τμχ συνολικής αξίας 295.000,00 ευρώ.

Οι ψυκτικοί θάλαμοι (1 και 2)  αφορούν την αποθήκευση εμβολίων σε θερμοκρασία -20C και αυτοί που ανήκουν στην τρίτη κατηγορία είναι για την αποθήκευση εμβολίων σε θερμοκρασία -86 C.  

Τι θα γίνει με τα self test;

Στο μεταξύ κινητικότητα φημολογείται και στο θέμα των self test που μέχρι και πριν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων παρέχονταν από το κράτος δωρεάν. Πληροφορίες λένε ότι το μέτρο της δωρεάν διάθεσης θα συνεχιστεί και φέτος αλλά για σημαντικά περιορισμένο αριθμό ατόμων, καθώς ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τα 7.630.711 (11/7/2022) .

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι οι επαφές με πολυεθνικές εταιρείες της Κίνας, προκειμένου να ξεκινήσει η προμήθεια της χώρας για τη δημιουργία ενός επαρκούς στοκ σε αυτοδιαγνωστικά τεστ πριν το άνοιγμα των σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει.

Η μεγάλη είδηση είναι η τιμή, καθώς πηγές λένε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας το κόστος για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ  έχει πέσει σημαντικά και συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του. Πριν από ένα χρόνο περίπου η προμήθεια (αγορά) γίνονταν στα 0,87 λεπτά το ένα και τώρα μιλάμε για προσφορά (πώληση) στα 0,70 λεπτά το ένα και κάτω. 

Προχωρούν και οι προμήθειες των νοσοκομείων

Μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με «Αντιδραστήρια με παραχώρηση συνοδού εξοπλισμού για την εκτέλεση μοριακού ελέγχου-COVID 2019», (CPV: 33698100-0 «Καλλιέργειες μικροβιολογίας»), για τις ανάγκες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Π.Γ.Ν.Λ . Σύμφωνα με την προκήρυξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν για 560 συσκευασίες (ή 53.760 εξετάσεις) με την τιμή του κάθε κιτ στα 1.310 ευρώ και τη συνολική δαπάνη στα 733.600 ευρώ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]