Τι συμβαίνει όταν κάποιος μολύνεται τόσο από γρίπη όσο και και από κορωνοιό; Παρατηρησιακά δεδομένα υποδηλώνουν υψηλό ποσοστό επιπλοκών. Τώρα, ωστόσο, οι ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις μετά από μελέτη σε τρωκτικά ότι δεν υπάρχει απαραίτητα απειλή σοβαρής εξέλιξης.
Μετά την κατάργηση των περισσότερων κανονισμών απόστασης και υγιεινής, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοιού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων βρίσκεται σήμερα σε ανοδική πορεία. Το πόσο σοβαρά νοσούν οι άνθρωποι σε περίπτωση διπλής λοίμωξης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Φέτος το καλοκαίρι, όχι μόνο ο αριθμός των λοιμώξεων από κορωνοιό είναι υψηλότερος από ό,τι τα προηγούμενα έτη της πανδημίας, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων άλλων λοιμωδών αναπνευστικών νοσημάτων.
Προφανώς, αυξάνεται επίσης και ο κίνδυνος προσβολής από πολλούς ιούς που επηρεάζουν ταυτόχρονα την αναπνευστική οδό.
Έτσι, το ερώτημα για το ποιες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι συν-μολύνσεις γίνεται όλο και πιο πιεστικό και επίκαιρο.
Τον Μάρτιο δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Lancet" στοιχεία από μελέτη παρατήρησης, σύμφωνα με τα οποία η ταυτόχρονη μόλυνση από ιούς γρίπης και SARS-CoV-2 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Kohei Oishi του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διερεύνησε τώρα τι συμβαίνει σε ανοσολογικό επίπεδο χρησιμοποιώντας κυτταρικές καλλιέργειες και πειράματα σε χρυσά χάμστερ - και το αποτέλεσμα διαψεύδει επιφανειακά τις προσδοκίες.
Στην επιθεώρηση "Journal of Virology", οι ερευνητές αναφέρουν δηλαδή ότι μια μόλυνση με ιό γρίπης Α θα μπορούσε να εμποδίσει μια ταυτόχρονη μόλυνση με SARS-CoV-2.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χάμστερ που μολύνθηκαν ταυτόχρονα και με τους δύο ιούς είχαν χαμηλότερες ενδείξεις πνευμονίας από SARS-CoV-2 από ό,τι τα ζώα που μολύνθηκαν μόνο με τον κορονοϊό.
Από την άλλη πλευρά, για τα χάμστερ που μολύνθηκαν πρώτα με τον SARS-CoV-2, η μόλυνση αυτή δεν είχε προφανώς καμία επίδραση στον πολλαπλασιασμό των ιών γρίπης που προέκυψαν αργότερα.
Τα μολυσμένα πρώτα με τον ιό της γρίπης χάμστερ, παρουσίασαν έντονη αύξηση των αντιιικών αγγελιοφόρων ουσιών ιντερφερόνης τύπου Ι/III (IFN-I/-III).
Η επίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε στον ίδιο βαθμό μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2, γι' αυτό και οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται τον λόγο για την παρατηρούμενη διαφορά.
Από τα δεδομένα τους συνάγεται ότι η συλλοίμωξη με γρίπη και κορονοϊό πιθανόν να μην οδηγεί σε πιο σοβαρή εξέλιξη της πορείας της νόσου.
Πηγές:
Journal of Virology
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι