Μαύρη πρωτιά κατέχει η Υγεία στη διαφθορά, με εννέα στους δέκα Έλληνες να δηλώνουν πως βασιλεύει το "φακελάκι". Στο...πάρτι φαίνεται πως μετέχουν επιθεωρητές Υγείας και λειτουργοί μονάδων ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα "Διαφθορά", η οποία διεξήχθη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στην έρευνα, που παρατίθεται πιο κάτω, συμμετείχαν συνολικά 26.509 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.013 Έλληνες.

Από τις απαντήσεις των Ελλήνων προκύπτει πως η διαφθορά βρίσκεται στην καθημερινότητά τους, με τους μισούς να δηλώνουν πως το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, η οποία προηγήθηκε της πανδημίας (2019).

Απαντώντας στο ερώτημα αν θέλατε κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό να δώσετε ένα δώρο, το 55% απαντούν θετικά (28% το μέσο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 32% δηλώνουν πως είναι αποδεκτό να δώσουν χρήματα (17% στην ΕΕ).

Η τάση είναι αυξητική σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, κατά 14% στο να δώσουν δώρο και 13% στο να δώσουν χρήματα.

Ενδεικτικό της εικόνας που έχουν οι Έλληνες, είναι πως κανένας δεν απάντησε αρνητικά στο εάν υπάρχει διαφθορά στη χώρα, όταν το 28% των Ευρωπαίων απαντούν πως είναι σπάνιο φαινόμενο.

Κορυφή

Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, με τις απαντήσεις τους, οι πολίτες φέρνουν στην κορυφή της διαφθοράς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το 91% δηλώνουν πως είναι διαδεδομένο το φακελάκι και η κατάχρηση εξουσίας. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι θετικές απαντήσεις είναι αυξημένες κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδεικτικό της ελληνικής...ιδιομορφίας με τη διαφθορά στην Υγεία, είναι πως το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μόλις 29%, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθούν οι φορολογικές αρχές (67%), τα κόμματα, οι πολιτικοί και όσοι εκδίδουν οικοδομικές άδειες (65%), οι λειτουργοί που κατακυρώνουν δημόσιους διαγωνισμούς (63%), οι επιθεωρητές Υγείας, κατασκευών, εργασίας, ποιότητας τροφίμων, υγειονομικού ελέγχου και αδειοδότησης (62%) και οι λειτουργοί που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχείρησης (61%).

Πρωταθλητές

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο Δημήτρης Βαρνάβας (φωτογραφία), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει τα εξής:

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να απέτυχε σε αρκετούς τομείς, εντούτοις σε άλλους έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες. Ένας εξ αυτών είναι η διαφθορά.

Κατάφερε λοιπόν την τελευταία τριετία (2019 - 2022) να εκτινάξει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της πιο διεφθαρμένης χώρας εντός ΕΕ, με το 98% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει πως η διαφθορά αποτελεί ένα από το πιο διαδεδομένα δεινά στη χώρα. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην έρευνα δεν υπήρξε κανείς που να δηλώσει πως 'Δεν υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα'!

Αν υποθέσατε πως η έρευνα έχει γίνει από προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πλήξουν το 'ηθικό πλεονέκτημα' της κυβέρνησης, πέσατε έξω. Έχει γίνει από το «Ευρωβαρόμετρο» για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και ξέρετε ποιος είναι ο τομέας που εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς; Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης γενικώς, χωρίς να εξαιρεί το ιδιωτικό, το οποίο μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι άμεμπτο και αμόλυντο από φαινόμενα διαφθοράς.

Είναι εκπληκτικό πως στην τριετία που κυβερνά η ΝΔ η διαφθορά στην υγεία έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και εκτινάχθηκε από το 81% στο 91%.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός από τις πρωταρχικές διεκδικήσεις για μισθολόγιο και προσλήψεις, οφείλει να επαναλάβει την εμβληματική καμπάνια που είχε ξεκινήσει η ΟΕΝΓΕ το 2012 για τη διαφθορά. Αν μη τι άλλο η κοινωνία πρέπει να εμπεδώσει πως το φακελάκι αποτελεί πρακτική επονείδιστη και καταδικαστέα".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας