Οι άνθρωποι συστηματικά υποεκτιμούν το πόσο θα ευχαριστιόνταν να περνούν χρόνο μόνοι με τις σκέψεις τους χωρίς κάτι να τους αποσπά την προσοχή, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Psychological Association.

Ο Aya Hatano, του Kyoto University, δήλωσε ότι οι άνθρωποι έχουν την εκπληκτική ικανότητα να βυθίζονται στη σκέψη τους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν δυσκολία να εκτιμήσουν πόσο ελκυστικό μπορεί να γίνει το να σκέφτονται.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να είναι απασχολημένοι με συσκευές και άλλους περισπασμούς αντί να βρίσκουν ένα λεπτό για στοχασμό και φαντασία στην καθημερινή ζωή.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology: General.

Σε 6 πειράματα με 259 συμμετέχοντες, οι ερευνητές συνέκριναν τις προβλέψεις ανθρώπων σχετικά με το πόσο θα ευχαριστιόνταν το να κάθονται απλά και να σκέφτονται με την πραγματική αυτή εμπειρία.

Στο πρώτο πείραμα, ζήτησαν από ανθρώπους να προβλέψουν πόσο θα ευχαριστιόνταν το να καθίσουν μόνοι με τις σκέψεις τους για 20 λεπτά χωρίς να τους επιτραπεί να κάνουν τίποτα που θα τους αποσπάσει την προσοχή, όπως διάβασμα, περπάτημα ή να κοιτούν το κινητό τους.

Έπειτα οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο το είχαν ευχαριστηθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ευχαριστιόνταν να περνούν χρόνο με τις σκέψεις τους πολύ περισσότερο από όσο είχαν προβλέψει.

Αυτό ίσχυε σε παραλλαγές του πειράματος στις οποίες οι συμμετέχοντες παρέμειναν σε άδεια αίθουσα συσκέψεων ή σε μικρή σκοτεινή περιοχή χωρίς οπτικά ερεθίσματα.

Παραλλαγές στις οποίες η περίοδος σκέψης διήρκεσε 3 λεπτά ή 20 και μια στην οποία οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ευχαρίστησή τους στο μέσον της ημέρας μέσω της εργασίας αντί μετά το τέλος της.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχοντες ευχαριστήθηκαν το να σκέφτονται, περισσότερο από όσο ανέμεναν.

Σε άλλο πείραμα οι ερευνητές συνέκριναν τις προβλέψεις μιας ομάδας σχετικά με το πόσο θα ευχαριστιόταν το να σκέφτεται με αυτές άλλης ομάδας σχετικά με το πόσο θα ευχαριστιόταν να ψάχνει  ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Ξανά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι υποεκτιμούν την ευχαρίστηση του να σκέφτονται. Η ομάδα σκέψης ανέμενε να ευχαριστηθεί την εργασία αυτή σημαντικά λιγότερο από την ομάδα που διάβαζε ειδήσεις, αλλά μετά, οι 2 ομάδες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης.

Ο Kou Murayama, του University of Tübingen στη Γερμανία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην εποχή της υπερφόρτωσης από πληροφορίες και της συνεχούς πρόσβασης σε περισπασμούς.

Είναι πολύ εύκολο να ‘’σκοτώσουμε την ώρα μας’’, δήλωσε. Στο λεωφορείο πηγαίνοντας στη δουλειά, κάποιος μπορεί να κοιτάξει το τηλέφωνό του αντί να αρχίσει να σκέφτεται, επειδή προβλέπει ότι το δεύτερο θα είναι βαρετό. Όμως η πρόβλεψη δεν είναι ακριβής, γιατί αυτός χάνει την ευκαιρία να απασχοληθεί θετικά χωρίς να βασιστεί σε τέτοια ερεθίσματα.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αποφεύγοντας να σκέφτονται, οι άνθρωποι ενδεχομένως χάνουν σημαντικά οφέλη καθώς προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να βοηθηθούν να λύσουν προβλήματα, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους, ακόμα και να βρουν νόημα στη ζωή.

Πηγές:
Journal of Experimental Psychology: General.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπουρλά (Pfizer): Ερχονται σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ηράκλειο: Χάρισε ζωή με τον θάνατό του 55χρονος Πολωνός γιατρός
Η Γεωργία Γαβριηλίδου νέα προϊσταμένη Νομικού Τμήματος του ΕΜΑ