Το καλοκαιρινό πρόγραμμα θεσμός που διοργανώνεται ετησίως από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) πραγματοποιείται φέτος για 26η συνεχή χρονιά. Το Εθελοντικό, Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία), Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς σε τουριστικούς και ακριτικούς προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο θεσμός τελεί με την έγκριση της 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.).
Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» προσφέρει στους φοιτητές Ιατρικής τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά για 10 ημέρες σε απομακρυσμένες Μονάδες Υγείας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (συνολική διάρκεια: 5 δεκαήμερα από 21/07 έως 08/09). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος των σπουδών τους.
Έτσι, διασφαλίζεται το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών για την αποτελεσματική παρουσία τους στην εκάστοτε Μονάδα Υγείας. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 300 φοιτητές Ιατρικής. Φέτος στο πρόγραμμα συμμετέχουν 90 προορισμοί, εκ των οποίων 50 παρέχουν δωρεάν διαμονή.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι διττός. Πρώτος στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του ιατρικού έργου στην περιφέρεια είναι σημαντική κατά τη θερινή περίοδο, όταν οι πάγιες ανάγκες των ντόπιων πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσέλευσης παραθεριστών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η πανδημία της νόσου COVID-19 επιβάρυνε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανέδειξε την ανάγκη της εθελοντικής δραστηριοποίησης στον χώρο της Υγείας, ειδικά από το πλέον δυναμικό κοινό του, δηλαδή τους φοιτητές. Έτσι, ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, πάντα τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι συνεχίζει.
Δεύτερος στόχος είναι η κλινική άσκηση και πιο σφαιρική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών, μέσω της εξοικείωσής τους με ποικίλα -επείγοντα και μη- περιστατικά σε πραγματικές συνθήκες. Την περίοδο συμμετοχής τους, φεύγουν από το «προστατευμένο» περιβάλλον των Πανεπιστημιακών Κλινικών και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλευρό των ιατρών που την υπηρετούν. Κατά αυτόν τον τρόπο, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην προετοιμασία των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας για την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό Ιατρείο).
Η Οργανωτική Επιτροπή της Ιατρικής Απόβασης είναι μία πολυμελής ομάδα φοιτητών Ιατρικής, μελών του Παραρτήματος Αθηνών της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε., η οποία αναλαμβάνει το συντονισμό κάθε πτυχής του προγράμματος, με την πολύτιμη υποστήριξη πολλών φορέων. ‘’Τους ευχαριστούμε όλους, καθώς αγκαλιάζουν μία πρωτοβουλία νέων ανθρώπων με σκοπό την πληρέστερη εκπαίδευσή τους και τη βελτίωση της κοινωνίας μέσω της εθελοντικής ενεργοποίησής τους.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024