Αλλαγές στον τρόπο νοσηλείας ασθενών με CoViD σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.
Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κρουσμάτων από το φθινόπωρο και προωθούνται σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σχετικές δηλώσεις έκανε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία).
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, προανήγγειλε δύο βασικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών CoViD, τις οποίες μελετά το υπουργείο σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη και οι οποίες, όπως είπε, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε, οι ιδιωτικές κλινικές θα μπορούν πλέον να κρατούν τους ασθενείς με κορωνοϊό προκειμένου να μη μπλοκάρουν τα δημόσια νοσοκομεία.
Αναμένεται, επίσης, να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών CoViD, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία που προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Προχωρώντας σε μια αποτίμηση του επιδημιολογικού κινδύνου από τον Covid-19 με ορίζοντα τον επερχόμενο χειμώνα, επισήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, εντούτοις, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ήταν διαχειρίσιμη.
Οι νοσηλείες - είπε - ήταν σχετικά ήπιες και δεν οδήγησαν σε διασωληνώσεις, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και από τον μικρότερο αριθμό ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
"Αυτό που παρατηρήσαμε στο τελευταίο πανδημικό κύμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι είχαμε μεν πάρα πολλά κρούσματα, όμως, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα κύματα είναι ότι δεν πιέστηκαν οι ΜΕΘ. Επομένως, είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στο προσωπικό να ξεκουραστεί και έγιναν απολυμάνσεις στις Μονάδες. Πλέον, οδεύουμε προς τον χειμώνα περισσότερο προετοιμασμένοι και έχοντας ένα πολύ σημαντικό ''εργαλείο' στα χέρια μας, τις 1.000 ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που αποτελούν και τη μεγάλη παρακαταθήκη της πανδημίας", τόνισε.
Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, απηύθυνε ισχυρή σύσταση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να την κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανοσιακή τους προστασία "χωρίς να περιμένουν απαραιτήτως το νέο τροποποιημένο εμβόλιο που αναμένεται το φθινόπωρο".
Πηγές:
Αθήνα 9,84
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]