Για διαστρέβλωση της αλήθειας από το ΠΑΜΕ στο θέμα της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην ψύχωση στα Γιάννενα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Οι ισχυρισμοί του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα διαφέρει από την αντίστοιχη της ΝΔ, δηλαδή από την "εμπορευματοποίηση" της Υγείας, είναι γνωστοί και διαχρονικοί. Το ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς ατεκμηρίωτοι και στερούνται οποιασδήποτε επιρροής στους εργαζόμενους του ΕΣΥ και στην ελληνική κοινωνία, δεν φαίνεται να απασχολεί τους φορείς της "απόλυτης αλήθειας". Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Το νέο αφήγημα των στελεχών του ΠΑΜΕ, το οποίο επιχειρούν να μετατρέψουν σε κεντρική πολιτική γραμμή, είναι ότι υπέρ των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα) τάσσεται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ! Απόδειξη; Η συνεργασία της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝ Ιωαννίνων με μια ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας (ΕΠΡΟΨΥ), δηλαδή έναν μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό φορέα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης η μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση που λειτουργεί στα Γιάννενα εδώ και 15 χρόνια! Αυτή λοιπόν τη συνεργασία που ενισχύει με νέους πόρους μια δημόσια δομή ψυχικής υγείας, το ΠΑΜΕ τη "βαφτίζει" εντελώς παραπειστικά ΣΔΙΤ και "εμπορευματοποίηση"! Και ποιοι είναι πίσω από αυτό το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ; Ο Διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ καθηγητής Θ. Υφαντής, πρώην σύμβουλος του υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρ. Μαντάς, επ. καθηγητής στην ίδια κλινική, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην βουλευτής. Άρα…"όπερ έδει δείξαι!": Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο "δούρειος ίππος" των ΣΔΙΤ και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης!!!
Ισχυριζόμαστε ότι δεν πρόκειται απλά για μια συνηθισμένη συνδικαλιστική υπερβολή εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Πρόκειται για μια κίνηση πολιτικής απρέπειας, στηριγμένη στη συνειδητή διαστρέβλωση και απόκρυψη της αλήθειας.
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
Διαστρέβλωση #1: Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ΣΔΙΤ. Κι αυτό γιατί στις ΣΔΙΤ εξ ορισμού συμμετέχουν κερδοσκοπικοί ιδιωτικοί φορείς και επιχειρηματίες Υγείας με σκοπό να αποκομίσουν κέρδη από τη σύμπραξη με το Δημόσιο. Η ΕΠΡΟΨΥ είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ( ΑΜΚΕ) που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας πολλά χρόνια και οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει- είτε από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα- καλύπτουν αποκλειστικά τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς του προσωπικού. Η συνεργασία της λοιπόν με την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική και με το ΠΓΝΙ με κανένα τρόπο δεν συνιστά ΣΔΙΤ. Αυτό προφανώς είναι σε γνώση των στελεχών του ΠΑΜΕ. Ειδικά όσων έχουν σχέση με την Ψυχική Υγεία και τις υπηρεσίες της .
Διαστρέβλωση #2: Από τότε που ξεκίνησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα "Ψυχαργώς", οι ΑΜΚΕ Ψυχικής Υγείας δραστηριοποιούνται ενεργά στο πεδίο της αποασυλοποίησης (στρατηγική που ποτέ δεν είδε θετικά το ΚΚΕ επειδή χρηματοδοτείται από την ΕΕ !!). Εκατοντάδες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας (οικοτροφεία, ξενώνες, Κέντρα Ημέρας κλπ) λειτουργούν υπό την ευθύνη 65 ΑΜΚΕ σε όλη τη χώρα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας (με περίπου 70 εκ το χρόνο) παρέχοντας δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες. Μάλλον τα στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν...ξεχάσει εδώ και 30 χρόνια να καταγγείλουν αυτό το γιγάντιο "ΣΔΙΤ" στο χώρο της Ψυχικής Υγείας!
Διαστρέβλωση #3: Η Μονάδα των Ιωαννίνων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση θα συνεχίσει να λειτουργεί με την επιστημονική ευθύνη της παν/κής ψυχιατρικής κλινικής και θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς να έχει έσοδα. Η όποια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (μέσω της συνεργασίας με την ΕΠΡΟΨΥ), θα έλθει να καλύψει λειτουργικά έξοδα, εξοπλισμό και μισθούς του επιπλέον προσωπικού που θα προσληφθεί (και που μετά το 2027 θα μισθοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό). Πίσω απ’ όλα αυτά το ΠΑΜΕ βλέπει "εκχώρηση της μονάδας στα ιδιωτικά συμφέροντα"!
Ναι, αλλά γιατί η πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική δεν διεκδίκησε από μόνη της την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μονάδα έγκαιρης παρέμβασης; Ήταν ανάγκη να ζητήσει τη συνεργασία της ΕΠΡΟΨΥ; Απέναντι σε αυτό το εύλογο ερώτημα, η απάντηση είναι κατηγορηματικά "όχι, δεν μπορούσε". Φρόντισε για αυτό η υφυπουργός Υγείας κ. Ράπτη και η κυβέρνηση της ΝΔ, που διαμόρφωσαν έτσι το θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι απαγορευτικό σε ΝΠΔΔ (όπως ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο ή μια δομή ψυχικής υγείας του ΕΣΥ) να διεκδικήσουν αυτόνομα χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για συγκεκριμένου τύπου μονάδες ψυχικής υγείας (ανάμεσά τους και οι 8 Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση). Η πολιτική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο είναι δεδομένη, έχει καταγραφεί στη Βουλή αλλά δεν θεωρούμε ότι η αναγκαστική επιλογή σ’ αυτή τη φάση της συνεργασία ενός ΝΠΔΔ με ΑΜΚΕ (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της παν/κής ψυχιατρικής κλινικής των Ιωαννίνων με την ΕΠΡΟΨΥ) αποτελεί ΣΔΙΤ ή "εμπορευματοποίηση" του ΕΣΥ. Θεωρούμε, αντίθετα, προτεραιότητα τη στήριξη και αναβάθμιση της υπάρχουσας Μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και την ανάπτυξη νέων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διατηρώντας ταυτόχρονα το δωρεάν χαρακτήρα τους.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κριθήκαμε και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους υγειονομικούς και την ελληνική κοινωνία με βάση: 1. τα κυβερνητικά δείγματα γραφής στη δύσκολη περίοδο 2015 - 2019 (διασφαλίζοντας την επιβίωση και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΣΥ και την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) 2. την εντιμότητα, το ήθος και την αφοσίωση στο ΕΣΥ των ανθρώπων που ανέλαβαν πολιτικούς ρόλους και θέσεις ευθύνης στην Υγεία και 3. με τις σημερινές προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ειδικότερα. Απέναντι σε "τιμητές" που μόνο μέλημά τους είναι η παραπληροφόρηση με στόχο μικροκομματικά οφέλη, δεν αισθανόμαστε την παραμικρή ανάγκη να απολογηθούμε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV