Η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού ογκολογικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που θα εξυπηρετεί με επάρκεια ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν, αλλά έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Τον Σεπτέμβριο του 2021, από το βήμα των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να δημιουργηθεί νέο νοσοκομείο, που θα αντικαταστήσει το Θεαγένειο, το οποίο, όπως είπε, κλείνει τον κύκλο του, αφού υπηρέτησε και υπηρετεί την δημόσια υγεία επί δεκαετίες.
Ακριβώς έναν χρόνο μετά, στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δημοσιοποίησε τις βασικές προδιαγραφές και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό του έργου, που έχει χωροθετηθεί σε τμήμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου, στον Δήμο Παύλου Μελά, και σήμερα βρίσκεται σε φάση τεχνικής ωρίμανσης.
Είχε προηγηθεί μια διελκυστίνδα μεταξύ δήμων της δυτικής πλευράς της πόλης, που διεκδικούσαν η κάθε μια για λογαριασμό της την χωροθέτηση του έργου. Η επιλογή του πρώην στρατοπέδου, σε μια περιοχή που μαζί με τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝ μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα "Πάρκο Υγείας" για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων τριών όμορων Δήμων, που κατήγγειλαν πολιτικές σκοπιμότητες, πυροδοτώντας εσωκομματικές τριβές στο κυβερνόν κόμμα.
Στα 250 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός
Σε εκδήλωση στο Περίπτερο του υπουργείου Υγείας της 86ης ΔΕΘ, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία), αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και στον προϋπολογισμό του έργου, καθώς και στα στάδια που θα οδηγήσουν στην έναρξη υλοποίησής του, μέσα στην επόμενη διετία.
"Το νέο μας ογκολογικό νοσοκομείο, με το βλέμμα στραμμένο στην πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την διαχείριση της νόσου, αναμένεται να απαρτίζεται από 400 ως 450 κλίνες, 100 μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, μονάδα εντατικής θεραπείας, σύγχρονα χειρουργεία", είπε και πρόσθεσε: "Το κόστος για την ανέγερση του μοναδικού αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και την διαμόρφωση των χώρων, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ".
Χαρακτήρισε την πράξη χωροθέτησης του νέου νοσοκομείου ως ορόσημο, που θέτει το έργο σε σταθερή τροχιά υλοποίησης, ενώ έκανε λόγο για την πιο σύγχρονη, πρωτοποριακή και καινοτόμα δομή, σχεδιασμένη με όλα τα διεθνή πρότυπα Υγείας, που θα παρέχει κορυφαίες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Σήμερα, όπως είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, βρισκόμαστε στη φάση της τεχνικής ωρίμανσης του έργου και της διαμόρφωσης των προδιαγραφών των νέων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, καθώς και στην προετοιμασία του σταδίου επιλογής αναδόχου του έργου. "Είναι μια φάση στην οποία συμμετέχουν ενεργά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και φιλοδοξούμε οι προδιαγραφές του νοσοκομείου να περιγράφουν ένα νοσοκομείο του μέλλοντος", είπε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, "έχουν ξεκινήσει και όλες οι διοικητικές πράξεις και ενέργειες σε σχέση με την παραχώρηση και την δημιουργία τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για τον συγκεκριμένο χώρο. Γι αυτό έχουμε και την εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος".
Το χρονικό και η κόντρα για την χωροθέτηση
Στην εξαγγελία του από τη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, ο πρωθυπουργός, δεν αποκάλυπτε συγκεκριμένη περιοχή για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, κάνοντας αόριστα αναφορά σε "βορειοδυτική Θεσσαλονίκη". Την επόμενη κιόλας μέρα, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, έσπευσε με ανάρτησή του να υποστηρίξει πως η περιοχή που εννοούσε ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στα όρια του δικού του Δήμου, και συγκεκριμένα στη Λητή της Δημοτικής Κοινότητας Μυγδονίας. Το επόμενο διάστημα προέκυψε πως πρόκειται για μια από τις περιοχές που διεκδικούσαν την χωροθέτηση. Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς διατύπωναν, μάλιστα, επιφυλάξεις ως προς τον συγκεκριμένο χώρο, με κύριο επιχείρημα την απόσταση από την πόλη και την δυσκολία μετάβασης μέσω αστικής συγκοινωνίας.
Την 1η Ιουλίου του 2022, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, ανακοίνωναν την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, τμήμα του οποίου παραχωρείται από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Υγείας. Η περιοχή επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχει εύκολη πρόσβαση, έτοιμα δίκτυα και άλλες υποδομές και επαρκή χώρο στάθμευσης. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του πρώην στρατοπέδου, που εφάπτεται με την περιφερειακή οδό και βρίσκεται απέναντι από τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝ, "φιλοδοξώντας αυτή η ενέργειά μας να αποτελέσει σύντομα το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου υγείας για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα", όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, αλλά και των δημάρχων Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη και Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα. Σε μια σκληρή κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις δήμαρχοι ανέφεραν πως η χωροθέτηση "αποφασίστηκε νύχτα", με εντελώς ασαφή κριτήρια, βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. "Το πού θα γίνει ένα νοσοκομείο - και μάλιστα νοσοκομείο τέτοιας σημασίας - οφείλει να γίνεται με κριτήρια τεχνικά και ορθολογικά και όχι με κριτήρια 'δημοσιών σχέσεων'", ανέφεραν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόρριψη της πρότασης της Λητής και καταλήγοντας πως οι ίδιοι θα συνεχίσουν να δίνουν μάχες για το κοινό καλό, "αδιαφορώντας πλήρως για την εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Πώς θα επιλεγούν οι ασθενείς για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]