Νέα έρευνα έδειξε ότι οι χοροί Ballroom βοηθούν στη βελτίωση αισθητηριοκινητικών ικανοτήτων, νοητικού επιπέδου και συναισθηματικής επικοινωνίας.

Για να πέτυχουν υψηλού επιπέδου επίδοση οι χορευτές, πρέπει να συνεργάζονται, να μιμούνται και να αλληλοεπιδρούν ενεργά μεταξύ τους μέσω μακροχρόνιας εκπαίδευσης.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχεια απασχολούνται με το να κατανοούν και να μοιράζονται τις σκέψεις και τα αισθήματα άλλων-ενσυναίσθηση.

Ερευνητές του Chinese Academy of Sciences ανακάλυψαν ενδείξεις από τη συμπεριφορά και τους μηχναισμους του εγκεφάλου ότι η ενσυναίσθηση προάγεται με τη μακροχρόνια εκπαίδευση σε χορούς ballroom.

Στην έρευνα, 43 επαγγελματίες χορευτές ballroom και 40 άνθρωποι στην ομάδα ελέγχου επελέγησαν από το Beijing Sport University.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, συλλέχτηκαν δημογραφικές πληροφορίες των συμμετεχόντων, πληροφορίες για την εκπαίδευση σε τέχνη και αθλήματα και για τις ρομαντικές σχέσεις.

Tα χαρακτηριστικά ενσυναίσθησης, προσωπικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων, αξιολογήθηκαν με κλίμακες στις οποίες απαντούσαν οι συμμετέχοντες.

Μαγνητική τομογραφία έδειξε τους νευρωνικούς συσχετισμούς με την ενσυναίσθηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ 3 υποκλιμάκων ενσυναίσθησης, οι χορευτές είχαν σημαντικά υψηλότερα σκορ από την ομάδα ελέγχου στο ενσυναισθητικό ενδιαφέρον.

Επιπλέον, το ενσυναισθητικό ενδιαφέρον συνδεόταν θετικά με τα χρόνια που περνούσαν μαζί τα μέλη ενός χορευτικού ζευγαριού.

Ανάλυση εγκεφαλικών δομών έδειξε ότι ο όγκος της φαιάς ουσίας του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου, συνδεόταν σημαντικά με το ενδιαφέρον και τα χρόνια συνεργασίας ανάμεσα στο χορευτικό ζευγάρι.

Επίσης, ο λειτουργικός συνδυασμός μεταξύ του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου και της ινιακής έλικας παίζει  σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της σχέσης μεταξύ ετών που περνά κάποιος με το άλλο μέλος του χορευτικού ζευγαριού και του ενσυναισθητικό ενδιαφέροντος.

Όσο πιο πολύ καιρό εκπαιδεύονται μαζί τα χορευτικά ζευγάρια τόσο περισσότερη είναι η δέσμευση μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ενσυναίσθηση- και τελικά αναπτύσσεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους.

Η παρούσα έρευνα αποκαλύπτει τις στενές σχέσεις μεταξύ μακροχρόνιων χορών ballroom και ενσυναίσθησης και του υποκείμενου εγκεφαλικού μηχανισμού βάσει της δομής και της λειτουργίας  πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου, που δίνει νέες πληροφορίες για τη βελτίωση της ενσυναίσθησης

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping.

Πηγές:
Human Brain Mapping.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece