Νέα έρευνα συνδέει τη χρήση κάνναβης από την έγκυο με κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα στο παιδί, που είναι πιθανόν να εμμένουν και στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικίες 11 και 12.

Ερευνητές ανέλυσαν περίπου 12 μετρήσεις, από την παραβατικότητα έως την επιθετικότητα και εμπειρίες που έμοιαζαν με ψύχωση.

Οι ερευνητές αναφέρουν στο JAMA Pediatrics, ότι τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, επίσης είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και προβληματικής χρήσης ουσιών προς το τέλος της εφηβείας.

Ερευνητές του Washington University στο St. Louis, ανέλυσαν στοιχεία της συνεχιζόμενης έρευνας Adolescent Brain Cognitive Development Study σε 12.000 νέους.

Επίσης εξέτασαν εθνική έρευνα που έδειχνε ότι η χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ μεταξύ εγκύων σχεδόν διπαλσιάστηκε, σε 5.4% το 2019 από 3% το 2002.

Ο David Baranger, δήλωσε ότι σημαντικές αυξήσεις της χρήσης στην εγκυμοσύνη είναι ανησυχητικές λόγω των ενδείξεων ότι η έκθεση στη μήτρα μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις.

Η έρευνα περιέλαβε 391 γυνάικες που χρησιμοποίησαν κάνναβη πριν μάθουν ότι κυοφορούν, 208 που τη χρησιμοποίησαν πριν και μετά και 10.000 που δεν εκτέθηκαν σε αυτή. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα για τον υπολογισμό των σχέσεων με την ψυχοπαθολογία του παιδιού.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της έρευνας, όπως τον μικρό αριθμό των εμβρύων που εκτέθηκαν σε κάνναβη, την πιθανότητα χαμηλότερων των πραγματικών αναφορών για χρήση από την έγκυο και ανακριβή στοιχεία για το χρόνο και τη συχνότητα χρήσης.

Θύμισαν έρευνα του 2020 που χρησιμοποίησε βασικά στοιχεία από την έρευνα ABCD, που ανακάλυψε σχέση μεταξύ έκθεσης στη μαριχουάνα στην κύηση και προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά 9 και 10  ετών.

Επίσης ανέφεραν προηγούμενες προκλινικές έρευνες που έδειχναν ότι η ουσία THC της κάνναβης μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και πιθανόν να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Πηγές:
JAMA Pediatrics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece