Νέα έρευνα ενισχύει ενδείξεις ότι ο χρόνος κατανάλωσης γευμάτων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την ψυχική υγεία- όπως τη διάθεση που συνδέεται με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Ερευνητές του Brigham and Women's Hospital, σχεδίασαν έρευνα προσομοίωσης της νυχτερινής βάρδιας και εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης φαγητού την ημέρα και τη νύχτα έναντι κατανάλωσης μόνο την ημέρα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε συμμετέχοντες στην ομάδα ημέρας και νύχτας, τα επίπεδα διάθεσης που έμοιαζαν με κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 26% και αυτών που έμοιαζαν με άγχος κατά16%.

Συμμετέχοντες στην ομάδα που έτρωγε μόνο την ημέρα δεν είχαν αυτή την αύξηση- κάτι που υποδεικνύει ότι ο χρόνος που κάποιος γευματίζει ενδεχομένως επηρεάζει την ευαλωτότητα της διάθεσης.

Ο Frank A. J. L. Scheer, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν ενδείξεις για την ώρα της πρόσληψης τροφής, ως νέα στρατηγική που πιθανόν θα ελαχιστοποιεί την ευαλωτότητα διάθεσης σε ανθρώπους που δουλεύουν με βάρδιες, έχουν jet lag ή διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 άντρες και 7 γυναίκες.

Υποβλήθηκαν στο πρωτόκολλο Forced Desynchrony σε χαμηλό φωτισμό για 4 ημέρες ‘’28 ωρών’’, ώστε την τέταρτη ημέρα οι κύκλοι συμπεριφοράς τους να έχουν αναστραφεί κατά 12 ώρες-προσομοίωση της νυχτερινής βάρδιας και κακής κιρκαδιανής ευθυγράμμισης.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Την Daytime and Nighttime Meal Control Group, που κατανάλωνε γεύματα σύμφωνα με κύκλο 28 ωρών (ημέρα και νύχτα) και την ομάδα Daytime-Only Meal Intervention Group, που τα κατανάλωνε σε 24 ώρες- μόνο την ημέρα. Η ομάδα αξιολογούσε επίπεδα κατάθλιψης και άγχους κάθε ώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρονική στιγμή που κατανάλωναν τα γεύματα οι συμμετέχοντες επηρέαζε σημαντικά τα επίπεδα διάθεσης που είχαν.

Την τέταρτη ημέρα κατά τη διάρκεια της ‘’νυχτερινής βάρδιας’’, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα  Daytime and Nighttime Meal Control Group είχαν αυξημένα επίπεδα διάθεσης που έμοιαζαν με κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα.

Αντίθετα δεν υπήρχαν αλλαγές στη διάθεση στην ομάδα Daytime Meal Intervention Group κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας.

Συμμετέχοντες με μεγαλύτερου βαθμού κακή κιρκαδιανή ευθυγράμμιση είχαν περισσότερη διάθεση που έμοιαζε με άγχος και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ώρα κατανάλωσης φαγητού αναδύεται ως σημαντική πλευρά διατροφής που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece