Ανησυχητική αύξηση της υπερβάλλουσας θνητότητας, καταγράφηκε τον Ιούλιο στην Ευρώπη. Ανήλθε στο 16%, έναντι 7% τον Ιούνιο και τον Μάιο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο του έτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται, δυστυχώς, στην τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (31%), συνεχίζοντας ένα αρνητικό σερί πολλών μηνών. Στη συνολική κατάταξη ανέβηκε στην πέμπτη υψηλότερη θέση, έναντι της έβδομης θέσης που κατείχε τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έκθεση της Eurostat, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο όρος "υπερβάλλουσα θνητότητα" περιλαμβάνει τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες, ο οποίος καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και θεωρείται πως ξεπερνά τον αριθμό που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε "κανονικές" συνθήκες. Αποτελεί έναν δείκτη συναγερμού, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την αύξηση.

Όπως δείχνει το γράφημα που ακολουθεί (η Ελλάδα με πράσινο), η τάση στη χώρα μας είναι πολύ πιο έντονα αυξητική από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (με μπλε) και παραμένει έτσι από τις αρχές του 2021. Η αύξηση στην Ευρώπη ανήλθε στο 15,8% και στην Ελλάδα στο 31,2%!

Υπερβάλλουσα θνητότητα ανά μήνα

(%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2016 - 2019)

Σύγκριση

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως τον Ιούλιο καταγράφηκαν περίπου 53.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους της περιόδου 2016 - 2019.

Κάνουν λόγο για "ασυνήθιστα υψηλή τιμή για αυτόν τον μήνα", σημειώνοντας πως τον Ιούλιο του 2020 οι επιπλέον θάνατοι ήταν μόλις 10.000 και τον Ιούλιο του 2021 ήταν 21.000.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, μέρος της αύξησης της θνησιμότητας τον περασμένο Ιούλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα των δύο τελευταίων ετών, μπορεί να οφείλεται στους καύσωνες που έπληξαν περιοχές της Ευρώπης κατά την περίοδο αναφοράς.

Υπερδιπλάσια ποσοστά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο καταγράφηκαν στην Ισπανία (+37%), στην Κύπρο (+33%) και στην Ελλάδα με (+31%). Μόνον στη Λετονία (-0,5%) δεν καταγράφηκε αύξηση και τα ποσοστά της παρέμειναν κάτω από τους μηνιαίους μέσους όρους της περιόδου 2016 - 2019.

Αρκετά κράτη μέλη κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με την υψηλότερη να σημειώνεται στην Ελλάδα (+24 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ισπανία (+21 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ιταλία (+20 ποσοστιαίες μονάδες). 

Οι προηγούμενες μεγάλες αυξήσεις είχαν σημειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2020 (+25%), τον Νοέμβριο του 2020 (+40%), τον Απρίλιο του 2021 (+21%) και τον Νοέμβριο του 2021 (+27%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας