Δεν ξυπνούν όλοι με ευχάριστη διάθεση και μεγάλο χαμόγελο!
Όμως, όταν η άσχημη διάθεση παρεμβάλλεται με την εργασία πολλοί αισθάνονται την πίεση να ξεφύγουν από αυτή και να γίνουν χαρούμενοι.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η πίεση αυτού του είδους συναισθηματικής προσαρμογής στη δουλειά, μπορεί να έχει συνέπειες- να ρουφήξει την ενέργεια του εργαζόμενου και με τον καιρό να αυξήσει τον κίνδυνο για burnout.
Η έρευνα, του University of New Hampshire, έδειξε ότι το να πιέζονται να προσαρμόζουν τη στάση τους στον εργασιακό χώρο μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητικό και να αφήνει ‘’άδειους’’ ορισμένους εργαζόμενους, αφηρημένους και ίσως λιγότερο παραγωγικούς.
Οι ερευνητές εστίασαν στις εμπειρίες 162 εργαζομένων. Περίπου τα δυο τρίτα ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας 41 ετών. Για 10 ημέρες ανέφεραν τη διάθεσή τους 5 φορές την ημέρα. Στο τέλος, περιέγραφαν την απόδοση στη δουλειά.
Οι απαντήσεις συγκρίθηκαν με τη διάθεση καθώς άρχιζε η εργασιακή ημέρα.
Οσες είχαν τη μεγαλύτερη μετατόπιση διάθεσης ήταν επίσης πιο πιθανό να αισθάνονται εξαντλημένες στο τέλος της ημέρας. Επίσης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σχετικά φτωχές συμπεριφορές στην εργασιακή τους ημέρα.
Tα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με σειρά τεστ που έγιναν σε πιο ελεγχόμενο περιβάλλον εργαστηρίου, με 260 φοιτητές
Αποκάλυψαν ότι το να βελτιώνει κάποιος τα συναισθήματά του βασικά είναι ισοδύναμο με κάποιον που ξεκίνησε με άσχημη διάθεση και παρέμεινε με αυτή. Πιθανόν δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει κόστος στο να προσποιείσαι ότι χαμογελάς.
Ερευνητές συμβουλεύουν να μην κυνηγά κάποιος τυφλά την καλύτερη διάθεση επειδή αυτό νομίζει πως περιμείνουν οι άλλοι από αυτόν και/ή να μην είναι ένας εργοδότης που θα λέει στους υπαλλήλους να το κάνουν. Κάποιες φορές, είναι εντάξει να λέμε ‘’μείνε όπως είσαι’’, συναισθηματικά μιλώντας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Applied Psychology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι