Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τα φάρμακα που πρόκειται να αξιολογηθούν και να αποζημιωθούν, δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ.
Το "σύστημα σάρωσης ορίζοντα" (horizon scanning), όπως ονομάζεται, θα λειτουργήσει στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Οργανισμού, με σκοπό την ανάπτυξη πλαισίου για την ταυτοποίηση φαρμάκων που θα έχουν την υψηλότερη επίδραση στο σύστημα Υγείας και στους λήπτες υπηρεσιών περίθαλψης.
'Οπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας, η εισαγωγή του συστήματος στοχεύει - σε πρώτη φάση - στα εξής:
- Στην κατάρτιση ετήσιου πλάνου εργασιών για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), καθώς και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων.
- Στην οργάνωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάπτυξη χρονοδιαγράμματος.
Το σύστημα θα λειτουργεί με την ακόλουθη διαδικασία:
Εντός Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, θα αποστέλλεται πρόσκληση στους συνδέσμους των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα και θα αναρτάται στην σελίδα του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα ζητά από τις εταιρείες να δηλώσουν τα προϊόντα, για τα οποία προτίθενται να καταθέσουν αίτηση για αξιολόγηση και αποζημίωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.
Η δήλωση - αίτηση θα περιλαμβάνει συνοπτικά τα κάτωθι στοιχεία:
- Κατηγορία φαρμάκου (ενδεικτικά θα αναφέρεται εάν αφορά σε νέα δραστική ουσία, βιο-ομοειδή, γενόσημα, επέκταση ένδειξης φαρμάκου ενταγμένου στον Θετικό Κατάλογο και υβριδικά, καλώς καθιερωμένης χρήσης φάρμακα και σταθεροί συνδυασμοί φαρμάκων (10β). Επιπρόσθετα, θα δηλώνεται εάν είναι ορφανό φάρμακο, προηγμένης τεχνολογίας (ATMP) και εάν έχει ενταχθεί στην διαδικασία PRIME του ΕΜΑ).
- Στοιχεία φαρμάκου (ενδεικτικά θα αναφέρονται μορφή, περιεκτικότητα, συσκευασία, τρόπος διάθεσης και τιμή όπου εφαρμόζεται).
- Στοιχεία θεραπευτικής ένδειξης (ενδεικτικά θα αναφέρονται ενδείξεις που θα κατατεθούν, εκτίμηση κατάλληλου πληθυσμού και εκτίμηση πληθυσμού στόχου φαρμάκου, αναφορά για επερχόμενες ενδείξεις που θα αδειοδοτηθούν εντός 3 ετίας, εκτίμηση τιμής και εκτίμηση πωλήσεων 3 ετίας).
Η δήλωση - αίτηση θα αποστέλλεται σε συγκεκριμένο λογαριασμό e-mail που θα δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ ή θα συμπληρώνεται συγκεκριμένη φόρμα σε εφαρμογή του web που θα αναπτυχθεί από την Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού.
Κατά την κατάρτιση της ετήσιας αναφοράς, η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ διατηρεί το δικαίωμα να αιτείται στοιχεία από τον ΕΟΦ που αφορούν στην επικείμενη αδειοδότηση φαρμάκων και να ζητεί την άποψη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ), των αναγνωρισμένων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων καθώς και των συλλόγων ασθενών.
Στη συνέχεια, θα καταρτίζεται ετήσια αναφορά, η οποία θα αποστέλλεται στον υπουργό Υγείας καθώς και στις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών