Στην ηλικιακή ομάδα των 10 - 19 ετών, περίπου ένας στους επτά πάσχει από ψυχική ασθένεια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη Unicef, τα παιδιά και οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες του στιγματισμού.
Ο στιγματισμός και οι διακρίσεις κατά των ατόμων με ψυχικές ασθένειες θεωρούνται από πολλούς από τους πάσχοντες χειρότερες από τις ίδιες τις ασθένειες. Αυτό αναφέρει διεθνής ομάδα 50 ειδικών με αφορμή την Ημέρα Ψυχικής Υγείας στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet". Η επιτροπή ζητά να σταματήσει ο στιγματισμός και οι διακρίσεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων.
Το στίγμα και οι διακρίσεις οδηγούν στον αποκλεισμό των ανθρώπων από την κοινωνία και στην άρνηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γράφουν οι εμπειρογνώμονες.
Αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης, καθώς και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής περίθαλψης. Οι ειδικοί θεωρούν ως ιδιαίτερα υπεύθυνους τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τα σχολεία και τα μέσα ενημέρωσης.
Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες διατυπώνουν οκτώ συστάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποποινικοποίηση της αυτοκτονίας, η παροχή ψυχολογικής κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την ακριβή απεικόνιση της ψυχικής υγείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει το στίγμα είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους με και χωρίς ψυχική ασθένεια, λένε οι ειδικοί. Συνιστάται στους εργαζόμενους στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας να εκπαιδεύονται υποχρεωτικά σχετικά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης για τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.
Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από ψυχικές ασθένειες, δηλαδή ένας στους οκτώ ανθρώπους. Στην ομάδα των 10 έως 19 ετών, είναι ακόμη ένας στους επτά. Τα παιδιά και οι έφηβοι πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες του στιγματισμού, λέει η συν-συγγραφέας Zeinab Hijazi, η οποία εργάζεται για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef.
"Γνωρίζουμε ότι οι έφηβοι με ψυχικές ασθένειες μπορεί να αποθαρρύνονται από το να αναζητήσουν βοήθεια, μιας και φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν το στίγμα και την έλλειψη κατανόησης από την οικογένεια, τους δασκάλους και τους συνομηλίκους τους", αναφέρει η εμπειρογνώμονας στο Lancet.
Σύμφωνα με τους ειδιούς, απαιτείται ιδιαίτερη επείγουσα ανάγκη, διότι η πανδημία CoViD έχει οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών ασθενειών. "Χρειάζεται επείγουσα δράση για να αποτρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους από το να βιώσουν επίσης τις δυνητικά σοβαρές συνέπειες του στιγματισμού και των διακρίσεων", λέει η Charlene Sunkel.
Ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Ομότιμων για την Ψυχική Υγεία (GMHPN) συμμετείχε επίσης στην έκθεση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού