Αν ποτέ, εκεί που κάνετε τον εσωτερικό σας διάλογο, αναρωτηθήκατε ποτέ αν και άλλοι άνθρωποι το κάνουν αυτό (“...ή μήπως εγώ είμαι απλά περίεργος;”), τότε μην ανησυχείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν με τον εαυτό τους σε κάποιο βαθμό, αν και μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα ότι το κάνουν. Ο εσωτερικός σας διάλογος μπορεί να περιλαμβάνει τόσο θετική αυτοομιλία όσο και αρνητική αυτοομιλία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η αυτοομιλία μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων και να τονώσει τα κίνητρα.

Και, ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις το να μιλάμε με τον εαυτό μας μπορεί να γίνει πρόβλημα, όταν για παράδειγμα η αυτοσυζήτηση γίνει ακραία ή αρχίσει να είναι υπερβολικά αρνητική. Αυτό μπορεί να αυξηθεί με την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Σε γενικές γραμμές, το πόσο πολύ μιλάτε στον εαυτό σας δεν είναι τόσο σημαντική “μονάδα μέτρησης” της ψυχικής σας υγείας όσο το πώς μιλάτε στον εαυτό σας.

Γιατί οι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν στον εαυτό τους, υπάρχει λίγη έρευνα σχετικά με το γιατί οι το κάνουν. Ορισμένοι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο εσωτερικός διάλογος τείνει να είναι πιο συνηθισμένος σε άτομα που ήταν μοναχοπαίδια όταν μεγάλωναν. Τα άτομα που είχαν κάποιον φανταστικό φίλο ως παιδιά αναφέρουν επίσης περισσότερη αυτοομιλία ως ενήλικες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο δημιουργικοί, έχουν πιο ενεργή φαντασία και ζουν με αυξημένη επίγνωση των συναισθημάτων τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να μιλήσουν στον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να μιλήσουν στον εαυτό τους για να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, να μειώσουν το άγχος ή να βελτιώσουν την απόδοσή τους στη δουλειά ή σε μια προπόνηση. Αυτός ο τύπος είναι θετική αυτοομιλία που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μιλούν θετικά στον εαυτό τους και μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η αυτοομιλία μπορεί όμως να συμβεί και όταν κάποιος αισθάνεται απομονωμένος ή μόνος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μοναχικοί άνθρωποι συχνά έχουν έντονη την ανάγκη να ανήκουν κάπου, επομένως τείνουν να μιλούν περισσότερο στον εαυτό τους. Κάνοντας αυτό καλύπτει μια ανάγκη που δεν καλύπτεται μέσω άλλων κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Ωστόσο, τα μοναχικά άτομα μπορεί να εμπλακούν σε πιο αρνητική αυτοομιλία (π.χ. να υποτιμούν τον εαυτό τους). Η υπερβολική αρνητική αυτοομιλία μπορεί να είναι επιβλαβής, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άγχος ή η σχιζοφρένεια.

Έχει οφέλη το να μιλάμε στον εαυτό μας;

Η συζήτηση με τον εαυτό σας μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο - ειδικά αν την χρησιμοποιείτε για να πετύχετε στόχους, να ξεπεράσετε δύσκολες καταστάσεις ή να βελτιώσετε την απόδοσή σας. Σε μια μελέτη σε παιδιά σχολικής ηλικίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν τα παιδιά επανέλαβαν θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό τους και δήλωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, αυτό διέκοψε τη σύνδεση μεταξύ των αρνητικών πεποιθήσεών τους και της απόδοσής τους και τα βοήθησε να επιτύχουν καλύτερους βαθμούς.

Μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν άτομα που εκτελούσαν μια συγκεκριμένη εργασία και διαπίστωσαν ότι όσοι διάβαζαν τις οδηγίες δυνατά ή μιλούσαν στον εαυτό τους είχαν καλύτερη κατανόηση και πιο θετικά αποτελέσματα από εκείνους που διάβαζαν τις οδηγίες σιωπηλά.

Η αυτοομιλία μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τους αθλητές, ιδιαίτερα τους αρχάριους. Σε μια μετα-ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το να μιλάς στον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει να μάθεις νέες δεξιότητες, να αποδώσεις καλύτερα σε εργασίες ακρίβειας και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου σε τομείς που περιλαμβάνουν δύναμη, ακόμα και αντοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι