Με το πέρασμα του χρόνου, άντρες και γυναίκες με χρόνιο στρες έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Το εύρημα προέρχεται από ανάλυση αμερικανικών στοιχείων 3 δεκαετιών από έρευνα υγείας και διατροφής.

Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χρόνιο στρες φαίνεται να προκαλεί αύξηση 14% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.

Για τη σχέση ευθύνεται το "αλλοστατικό Φορτίο'' που μετρά το συσσωρεμένο στρες στο σώμα. Για αυτή τη μέτρηση ειδικοί εστιάζουν σε διάφορους βιολογικούς δείκτες που δείχνουν πώς το στρες επηρεάζει το σώμα

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υψηλός ΔΜΣ, η υπέρταση η υψηλή χοληστερόλη ή σάκχαρο και/ή υψηλά επίπεδα αλβουμίνης. Υψηλά επίπεδα κρεατινίνης είναι επίσης δείκτης αλλοστατικού Φορτίου, καθώς και η c- αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από το 1988 έως το 2019 σε 41,000 ενήλικες. Περισσότεροι από 7 στους 10 ήταν λευκοί, 13% έγχρωμοι και 9% Λατίνοι.

Τα επίπεδα μετρήθηκαν σε κλίμακα από 0 έως 9.

Κάτω από τους μισούς συμμετέχοντες είχαν υψηλό αλλοστατικό φορτίο. Αυτοί ήταν πιο πιθανό να είναι έγχρωμοι, ηλικιωμένοι, λιγότερο μορφωμένοι και λιγότερο εύποροι σε σχέση με την ομάδα του χαμηλού αλλοστατικό φορτίου.

Αφού απομακρύνθηκε η ηλικία ως παράγοντας, υψηλό αλλοστατικό φορτίο  συνδεόταν με 28% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Οταν απομακρύνθηκα από την εξίσωση το φύλο, η φυλή, η ηλικία και η εκπαίδευση, υψηλότερο επίπεδο θανάτου από καρκίνο έφτανε στο 21%.

Το ποσοστό έπεσε σε αύξηση 14% του κινδύνου όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το ιστορικό καπνίσματος, προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή προηγούμενο ιστορικό καρκίνου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Χωρίς προσαρμογή για ορισμένους παράγοντες, όσοι είχαν υψηλό αλλοστατικό φορτίο  ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο έναντι όσων είχαν χαμηλό αλλοστατικό Φορτίο 

Το συσσωρευμένο στρες συνδέεται με κίνδυνο θανάτου, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  Population Health.

Πηγές:
Population Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]