Όταν ακούτε κελάηδισμα, θα πρέπει να σταματάτε και να ακούτε, σύμφωνα με νέα έρευνα του Max Planck Institute for Human Development και του  Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE).

Η μελέτη έδειξε ότι το κελάηδισμα μειώνει το άγχος και τις παράλογες σκέψεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν το Scientific Reports.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο θόρυβος από το κυκλοφοριακό και το κελάηδισμα επηρεάζουν τη διάθεση, την παράνοια και τις νοητικές λειτουργίες κάνοντας τυχαιοποιημένο online πείραμα με 295 συμμετέχοντες.

Αυτοί άκουσαν 6 λεπτά είτε θόρυβο από κυκλοφοριακό είτε κελάηδισμα με διάφορους αριθμούς διαφορετικών ήχων κυκλοφοριακού ή κελαηδίσματος.

Πριν και μετά την ακρόαση, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τη την ψυχική τους υγεία και έκαναν νοητικά τεστ.

Τα ερωτηματολόγια επιτρέπουν τον εντοπισμό των τάσεων των ανθρώπων χωρίς να έχουν διάγνωση κατάθλιψης, άγχους και παράνοιας και να εξετάσουν την επίδραση των ήχων των πουλιών ή της κίνησης στους δρόμους σε αυτές τις τάσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Emil Stobbe, δήλωσε ότι ο καθένας έχει ορισμένες προδιαθέσεις. Υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να έχουν αγχώδεις σκέψεις ή προσωρινά, παρανοϊκές αντιλήψεις.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η ακρόαση κελαηδίσματος μειώνει το άγχος και την παράνοια σε υγιείς συμμετέχοντες.

Το κελάηδισμα δεν φάνηκε να επηρεάζει την καταθλιπτική κατάσταση σε αυτό το πείραμα.

Όμως, ο θόρυβος από το κυκλοφοριακό, γενικά επιδείνωσε την καταθλιπτική κατάσταση -ιδιαίτερα αν το ακουστικό clip αφορούσε διάφορα είδη ήχων κυκλοφοριακού.

Η θετική επίδραση του κελαηδλισματος στη διάθεση είναι γνωστή αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει επίδραση σε κατάσταση παράνοιας.

Αυτό, ανεξάρτητα από το αν το κελάηδισμα προερχόταν από 2 ή περισσότερα διαφορετικά είδη πουλιών.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι ούτε το κελάηδισμα ούτε ο θόρυβος από το κυκλοφοριακό επηρέαζαν τη νοητική επίδοση.

Όπως σημειώνουν, το κελάηδισμα θα μπορούσε επίσης να εφαρμόζεται για την πρόληψη ψυχικών διαταραχών. Το να ακούει κάποιος ένα CD θα μπορούσε να είναι απλή και εύκολα πρόσβαση παρέμβαση.

Πηγές:
Scientific Reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;