Από το "σύνδρομο του απατεώνα" πάσχει το διάσημο μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ. Την...είδηση έδωσε η ίδια, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου "Forces in Fashion".

Το σύνδρομο την κάνει να αμφιβάλλει για τις ικανότητές της, αν και είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα παγκοσμίως, ενώ έχει ιδρύσει και δική της μάρκα μόδας. "Έχω το σύνδρομο απατεώνων όλη την ώρα", ανέφερε.

Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση στο ΑMA Journal of Ethics, το σύνδρομο του απατεώνα είναι ένα πραγματικό και άβολο συναίσθημα για όσους βρίσκονται ανάμεσα σε ταλαντούχους και καταξιωμένους ανθρώπους. Είναι ένα θέμα που στην Ιατρική συζητείται όλο και πιο συχνά.

Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Medical Education, αξιολογήθηκαν 138 φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο.

Το σύνδρομο εμφανίστηκε με διπλάσια συχνότητα στο γυναικείο φύλο: 49,4% έναντι 23,7% των ανδρών. Συσχετίστηκε, δε, με παραμέτρους, όπως η συναισθηματική εξάντληση, ο κυνισμός και η αποπροσωποποίηση.

Όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της μελέτης, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανδρών φοιτητών και οι μισές φοιτήτριες βιώνουν το σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται σημαντικά με τους δείκτες επαγγελματικής εξουθένωσης.

Δεδομένης της υψηλής ψυχολογικής νοσηρότητας αυτών των καταστάσεων, η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;