Πώς προέκυψε η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 με τις πολλές νέες υποπαραλλαγές της; Ενδεχομένως, οι μεταλλάξεις αντιπροσωπεύουν μια προσαρμογή της περιοχής πρόσδεσης του υποδοχέα στον υποδοχέα ACE2 του ποντικιού.

Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίστηκε πολύ ξαφνικά και εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών ιδιοτήτων διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βάση της διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος ήταν ένας εκπληκτικός αριθμός νέων μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη spike (πρωτεΐνη S). Η απρόσμενη εμφάνιση αυτής της παραλλαγής του SARS-CoV-2 και η ταχεία εξάπλωσή της έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με τα αποθέματα του ιού στα ζώα.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ Wei Zhang του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δείχνουν ότι η αναγνώριση του υποδοχέα της πρωτεΐνης S της Όμικρον μπορεί να υποδηλώνει προσαρμογή στον υποδοχέα ACE2 του ποντικιού (mACE2).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε τέσσερις μεταλλάξεις στην περιοχή πρόσδεσης του ομικρονικού υποδοχέα (RBD) γύρω από δύο εστίες μετάλλαξης. Μέσω μελετών κρυστάλλωσης με το σύμπλεγμα της Όμικρον RBD και του mACE2, κατάφεραν να δείξουν ότι και οι τέσσερις μεταλλάξεις θα μπορούσαν να αποτελούν προσαρμογές στο mACE2.

Τρεις από αυτές τις μεταλλάξεις (Q493R, Q498R και Y505H) είναι μοναδικές σε αυτόν τον υποδοχέα ττων τρωκτικών, ενώ η τέταρτη μετάλλαξη (N501Y) βελτιστοποιεί τη σύνδεση τόσο με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 (hACE2) όσο και με τον υποδοχέα του ποντικιού.

Τα δεδομένα παρέχουν βιοχημικές και δομικές αποδείξεις ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο mACE2 από ό,τι στο hACE2.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι η Όμικρον προέρχεται από το ποντίκι. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι πιθανώς αναπτύχθηκε σε έναν ανοσοκατασταλμένο ασθενή. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο παρόν έγγραφο υποδεικνύουν εναλλακτικές δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της παρακολούθησης των ζωικών αποθεμάτων του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η πανδημία και, αν είναι δυνατόν, να προληφθούν μελλοντικές πανδημίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ