Ο απώτερος στόχος οποιασδήποτε θεραπείας του καρκίνου είναι η στόχευση και η εξόντωση των καρκινικών κυττάρων με παράλληλη προστασία των φυσιολογικών κυττάρων.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μοναδικά κατάλληλο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, αυτό απαιτεί στοχευμένη παρέμβαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι όγκοι είναι εξαιρετικοί στο να αποφεύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρειαζόμαστε τα Τ- κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθούμε στα καρκινικά κύτταρα. Γίνεται λοιπόν επεξεργασία τεχνικών για την ενίσχυση των αμυντικών κυττάρων.

Η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την άμυνα κατά της νόσου του όγκου θεωρείται η ελπίδα της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου.

Έχει ήδη καθιερωθεί η χρήση αναστολέων των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίοι επαναφέρουν συγκεκριμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν αδρανοποιηθεί από έναν όγκο.

Τώρα προτείνεται μια προσέγγιση κατά την οποία η επεξεργασία του γονιδιώματος CRISPR χρησιμοποιείται για την τροποποίηση των Τ- κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ώστε να στοχεύουν τους συμπαγείς όγκους.

Κατ' αρχήν, οι υποδοχείς Τ-κυττάρων μπορούν να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα μέσω νεοαντιγόνων που κωδικοποιούνται από μεταλλαγμένες περιοχές γονιδίων στο καρκινικό γονιδίωμα και των οποίων τα πρωτεϊνικά προϊόντα παρουσιάζονται στη συνέχεια στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί θεραπευτικές στρατηγικές που εκμεταλλεύονται το δυναμικό των νεοαντιγόνων. Εκτός από την ενεργοποίηση των αντικαρκινικών Τ-κυττάρων μέσω του αποκλεισμού των σημείων ανοσολογικού ελέγχου, αυτές περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση λεμφοκυττάρων που διηθούνται από τον όγκο (TIL) στο πλαίσιο της υιοθετικής κυτταρικής μεταφοράς (ACT) ή τη χρήση εμβολίων ειδικά για τον καρκίνο.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής υποδοχέων Τ-κυττάρων που αναγνωρίζουν τον καρκίνο και χρήσης τους για τη δημιουργία θεραπευτικών Τ-κυττάρων, προκειμένου να καθιερωθεί μια νέα θεραπευτική αρχή για καρκίνους ανθεκτικούς στη θεραπεία.

Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθείται από μια ομάδα με επικεφαλής τη δρ. Susan P. Foy της PACT Pharma στο Νότιο Σαν Φρανσίσκο, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη θεραπειών με Τ-κύτταρα, σε συνεργασία με διάφορες αμερικανικές ακαδημαϊκές ομάδες.

Ανέπτυξαν μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί το σύστημα επεξεργασίας γονιδιώματος CRISPR-Cas9 για την εισαγωγή ειδικών για τον καρκίνο υποδοχέων Τ- κυττάρων στα Τ-κύτταρα των καρκινοπαθών, ώστε να δημιουργηθούν εξατομικευμένα ανοσοποιητικά κύτταρα κατά των όγκων των ασθενών.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τώρα τα δεδομένα τους στο Nature.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία