Η εκπαίδευση πάνω στην επικοινωνία, που διαρκεί δύο φορές από 90 λεπτά, διευκολύνει τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν τα θέματα ανακουφιστικής φροντίδας με τους ασθενείς έγκαιρα και επαρκώς. Αυτό προκύπτει από μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε γερμανικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

"Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους γιατρούς να ξεπεράσουν τις αβεβαιότητες στην επικοινωνία και να έχουν αυτοπεποίθηση ώστε να ασχοληθούν με θέματα παρηγορητικής φροντίδας σε πρώιμο στάδιο", δήλωσε η Nele Harnischfeger από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf, το κέντρο της μελέτης.

Έχει θετική επίδραση στην πορεία της νόσου το αν οι ασθενείς με προχωρημένους όγκους συζητούν για το πώς να προχωρούν και να συμπεριφέρονται σε καταστάσεις κρίσης και έκτακτης ανάγκης, για πρόσθετες προσφορές φροντίδας ή ακόμη και για το σχεδιασμό της φάσης του θανάτου.

Στην καθημερινή κλινική πρακτική, οι πτυχές του τέλους της ζωής συζητούνται μάλλον αργά με τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους.

Η εκπαίδευση επικοινωνίας PALLI-KOM έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό. Αναπτύχθηκε βάσει ομάδων εστίασης, επιστημονικής βιβλιογραφίας και συζητήσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Η εκπαίδευση διεξάγεται από παρηγορητικούς γιατρούς και ψυχολόγους. Είχε προγραμματιστεί ως μια μορφή πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά στην πανδημία  οι διαδικτυακές συνεδρίες αποδείχθηκαν επίσης επιτυχείς, λέει η Harnischfeger.

Τα συστατικά στοιχεία είναι θεωρητικές γνώσεις σχετικά με την παρηγορητική φροντίδα και την επικοινωνία, ενσυναίσθηση, αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων συζήτησης, ανταλλαγή απόψεων με την ομάδα, παραδείγματα βίντεο, παιχνίδια ρόλων με προσομοίωση ασθενών και βοήθεια για την καθημερινή ζωή με παραδείγματα διατυπώσεων.

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας

141 συμμετέχοντες (59%) επιλέχθηκαν για τη μελέτη, το 79% των οποίων ήταν βοηθοί ιατρών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 33 έτη.

Μετά από μια αρχική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίων και βίντεο-συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία έλαβε την εκπαίδευση αμέσως και στη συνέχεια αξιολογήθηκε για δεύτερη φορά, και σε μια ομάδα ελέγχου αναμονής, η οποία έλαβε την εκπαίδευση μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι δεξιότητες των ιατρών να δίνουν συνεντεύξεις για θέματα παρηγορητικής φροντίδας, που αποτέλεσαν τον πρωταρχικό στόχο της μελέτης, αξιολογήθηκαν από εξωτερική ομάδα εμπειρογνωμόνων σε τυφλό περιβάλλον, με βάση τον κατάλογο ελέγχου COM-ON.

Υπήρξε σημαντική επίδραση της παρέμβασης στην ικανότητα συζήτησης για τα συναισθήματα και έκφρασης ενσυναίσθησης, στην επικοινωνία των επιλογών και της ελπίδας, στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις έννοιες της παρηγορητικής φροντίδας και στην αντιμετώπιση του τέλους της ζωής.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης για τον εαυτό τους ότι η εκπαίδευση τους βοήθησε στο να μιλήσουν για συναισθήματα που σχετίζονται με μια παρηγορητική κατάσταση και να δείξουν ενσυναίσθηση.

Η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης επικοινωνίας σε συνδυασμό με τη συμπαγή μορφή της ήταν απαραίτητη για τους γιατρούς, δήλωσε η Harnischfeger.

Στόχος είναι η εφαρμογή της εκπαίδευσης PALLI-KOM στα προγράμματα ογκολογικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με τις συστάσεις διεθνών επαγγελματικών εταιρειών, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) και η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή S3 για την παρηγoρική ιατρική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές