Εξηγήσεις για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, επιχειρεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (EFPIA).
Σε σχετικό άρθρο του, ο Marco Farinelli (φωτογραφία), υπεύθυνος της ομάδας για την Εφοδιαστική Αλυσίδα της EFPIA, σημειώνει πως η ικανότητα του κλάδου να διασφαλίζει την ασφαλή παροχή φαρμάκων σε ασθενείς σε όλη την Ευρώπη ήρθε στο επίκεντρο κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης COVID-19.
Σχεδόν σε μία νύχτα - σημειώνει - τα σύνορα έκλεισαν, τέθηκαν σε ισχύ εξαγωγικοί περιορισμοί και μηδενίστηκαν οι επιλογές αεροπορικών εμπορευματικών μεταφορών. Όπως αναφέρει "παρά την εκθετική αύξηση της ζήτησης για ορισμένα φάρμακα, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα, μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 300% έως 400%, και να διαχειριστεί προβλήματα εφοδιασμού, σε σημείο που κανένα μέλος της EFPIA δεν ανέφερε διακοπή τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά προκλητικής περιόδου".
Σύμφωνα με τον κ. Farinelli, ενώ η πανδημία υποχώρησε, η αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων αντιμετώπισε νέες σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Για να εκπληρώσουν την αποστολή τους να παραδώσουν φάρμακα σε ασθενείς που είχαν ανάγκη στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, οι εταιρείες έπρεπε να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ουκρανικού υπουργείου Υγείας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται με τις παρατεινόμενες καθυστερήσεις στις προμήθειες διαφόρων εξαρτημάτων ή υλικών συσκευασίας και, παρά τη συνολική ανθεκτικότητα που επιδεικνύεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας που βασίζεται στην έρευνα, ενδέχεται να προκύψουν ελλείψεις. Όταν το κάνουν, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απογοήτευση και ανησυχία για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους κλινικούς γιατρούς όταν εξαρτώνται από ένα απαραίτητο φάρμακο".
Ο κ. Farinelli αναφέρει πως η EFPIA έχει πρόταση δράσης εννέα σημείων και τονίζει πως η επικείμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την απλούστευση, την εναρμόνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο βασίζεται στη χρήση νέων τεχνολογιών για την καλύτερη κατανόηση και πρόβλεψη της ζήτησης καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη