Σε "αξιοποίηση" τεράστιου όγκου δεδομένων υγείας, τα οποία αφορούν 12 εκατομμύρια ασθενείς, προχωρεί η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., η οποία έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται για 800 εκατομμύρια συνταγές και 300 εκατομμύρια παραπεμπτικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από 50.000 γιατρούς και αφορούν 11.000 φαρμακεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα (φωτογραφία), σχεδιάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων, τα οποία είναι αποθηκευμένα στα συστήματα της εταιρείας.

Για την υποστήριξη και λειτουργία των υποδομών της ΗΔΙΚΑ, ώστε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα και οι εφαρμογές, έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για αναβάθμιση του Data Center, ενώ έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το h-Cloud.

Σύμφωνα με την κ. Τσούμα, τα εν λόγω στοιχεία έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν, για την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα και τον εντοπισμό ευπαθών ομάδων που προτεραιοποιήθηκαν στη διαδικασία εμβολιασμού κατά της CoViD.

Όπως ανέφερε, στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης έχουν εγγραφεί πάνω από 4,1 εκατομμύρια πολίτες και έχουν εκδοθεί περισσότερες από 241 εκατομμύρια συνταγές.

Η εφαρμογή MyHealth με περισσότερα από 300.000 downloads σε smartphones με Android και iOS. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες έχουν πρόσβαση στο ιστορικό ιατρικών συνταγών, παραπεμπτικών και βεβαιώσεων που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους.

Σταδιακά η εφαρμογή εμπλουτίζεται με όλα τα ιατρικά γεγονότα του πολίτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυτοματοποιημένη λειτουργία για τον προγραμματισμό των παιδικών εμβολίων, καθώς και ειδοποιήσεις για ενέργειες προληπτικής ιατρικής.

Με την υπηρεσία των άυλων παραπεμπτικών έχουν εκδοθεί περισσότερα από 90,8 εκατομμύρια παραπεμπτικά για περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες

Σχετικά με την ΗΔΙΚΑ

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι Οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στις περιοχές της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών