Μπορεί να χρειαστεί να περάσετε τις γιορτές μόνοι για πολλούς λόγους, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου σας προσώπου, η διαμονή μακριά από συγγενείς και η αδυναμία να ταξιδέψετε ή και η πανδημία του κορωνοϊού που δεν σας επιτρέπει να βγείτε εύκολα από το σπίτι.

 Για όποιον λόγο και να νιώθετε μόνοι τα Χριστούγεννα, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα. Στην περίπτωση, φυσικά, που θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα και δεν επιλέξετε απλώς να περάσετε αυτές τις ημέρες ζώντας με τα κακά σας συναισθήματα, για να τους δώσετε χώρο να εκφραστούν και να μην σας καταπιέζουν. Βέβαια, ακόμα και αυτό καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας έστω και λίγες ημέρες χαλάρωσης είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε μερικά αγαπημένα μας πρόσωπα, και καλό είναι να την εκμεταλλευτούμε - ακόμα κι αν αυτά τα πρόσωπα δεν είναι αναγκαστικά οικογένεια.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να νιώσετε λιγότερο μόνοι τις γιορτές, ή και για να νιώσετε καλύτερα με το γεγονός ότι είστε μόνοι - επειδή δεν γίνεται να είναι πάντα κακό.

Αφοσιωθείτε στον εαυτό σας

Με πρακτικούς τρόπους. Ένα ζεστό μπάνιο, μια κούπα τσάι και ένα βιβλίο, έξτρα χουζούρι το πρωί. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να φερθείτε καλά στον εαυτό σας μέσα στην ημέρα, οπότε αν μπορείτε να διαθέσετε μια ολόκληρη μέρα για να το κάνετε αυτό, δεν θα σας νοιάζει και τόσο πολύ που είστε μόνοι - επειδή θα έχετε χαλαρώσει όσο χρειάζεστε.

Δείτε τα θετικά

Κλισέ συμβουλή, αλλά είναι αληθινή. Όπως επίσης πολύ αληθινό είναι το γεγονός ότι ένας αγχωμένος ή θλιμμένος εγκέφαλος δεν πρόκειται ποτέ να σκεφτεί από μόνος του θετικά πράγματα για να νιώσει καλύτερα - ακόμα κι αν αυτά τα θετικά πράγματα είναι αναμφισβήτητα γεγονότα. Κάποιες φορές χρειάζεται να πιεστούμε για να βγάλουμε το μυαλό μας από ένα σκοτεινό μέρος, αλλά αξίζει όλη την προσπάθεια.

Κάντε κάτι παραγωγικό

Αντί να περάσετε τη μέρα μόνοι σας στο σπίτι, βρείτε κάτι που μπορείτε να κάνετε που να ταιριάζει με την ψυχική σας κατάσταση για την ημέρα. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ότι έχετε ενέργεια και ο καιρός είναι καλός, πηγαίνετε για τρέξιμο. Αν αισθάνεστε κοινωνικοί, κάντε μια βόλτα στο κέντρο ή καλέστε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο για καφέ. Αν πάλι δεν θέλετε να βγείτε από το σπίτι και να δείτε κανέναν, μπορείτε να κάνετε μερικές δουλειές στο σπίτι ή μια μεγάλη, μοναχική βόλτα με ακουστικά στα αυτιά. Φροντίστε όμως να μην φτάσετε στο τέλος της ημέρας με τη σκέψη "Σάπισα στο σπίτι σήμερα", βάλτε κάτι πιο ευχάριστο στο πρόγραμμα.

Πολλές μοναξιές = Μια συλλογικότητα

Αν ο λόγος που είστε μόνοι φέτος τα Χριστούγεννα είναι πως δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την οικογένειά σας, τότε αντί να αισθάνεστε θλιμμένοι με αυτό το γεγονός, βρείτε μερικούς ακόμα ανθρώπους που θα τα περάσουν μόνοι τους ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Μαζευτείτε, μπορεί να φέρει ο καθένας από κάτι και γιορτάστε όλοι μαζί. Ναι, μπορεί να μην είναι από την πρώτη στιγμή εξίσου ζεστό και οικογενειακό το κλίμα, αλλά μπορεί και να γίνει. Ποτέ δεν ξέρουμε πόσο καλά θα περάσουμε με μια παρέα μέχρι να το κάνουμε.

Απολαύστε τη μοναξιά

Αν είναι αναπόφευκτο να μείνετε μόνοι τα Χριστούγεννα, προγραμματίστε μια μέρα για τον εαυτό σας. Μαραθώνιος ταινιών, το αγαπημένο σας φαγητό και πριν από όλα αυτά, ένα ωραίο αφρόλουτρο. Το να είμαστε μόνοι είναι ένα συναίσθημα που αμέσως "χτυπάει" αρνητικά, επειδή έτσι έχουμε μάθει να το εκλαμβάνουμε. (Και επειδή οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, ναι.) Όπως όμως μπορούν να επιβεβαιώσουν εκατομμύρια μοναχικοί από τη φύση τους άνθρωποι παγκοσμίως, το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου δεν χρειάζεται ποτέ να είναι κάτι μίζερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των κυττάρων
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα [λίστα]