Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως η προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να γεράσει πρόωρα τα κύτταρα του οργανισμού μας. Από την άλλη πλευρά, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει νεότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Συνολικά, όσο καλύτερα τρώει ένα άτομο, τόσο νεότερα φαίνονται τα κύτταρά του, κατέληξε η μελέτη.

Ήταν ήδη γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων συνδέονται με την επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και την πρώιμη νόσο, πιθανώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα, αλλά πλέον υπάρχει και η πιθανή εξήγηση ότι η επιταχυνόμενη επιγενετική γήρανση βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία τροφίμων για 342 γυναίκες στη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 39 έτη. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τη διατροφή τους με το επιγενετικό ρολόι τους, χρησιμοποιώντας ένα τεστ σάλιου που μπορεί να υπολογίσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου σε σύγκριση με την κανονική του ηλικία.

Οι γυναίκες στη μελέτη κατανάλωναν κατά μέσο όρο 61 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης καθημερινά, αν και το εύρος ήταν μεγάλο μεταξύ των ατόμων, από σχεδόν 3 μέχρι και 316 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρης. Ο γενικός κανόνας για τους ενήλικες είναι να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα. Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια προστιθέμενης ζάχαρης και ένα κουτάκι αναψυκτικού περίπου 39 γραμμάρια.

Εξετάζοντας χωριστά την πρόσληψη ζάχαρης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη συνδέεται με επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση, ακόμα και αν η διατροφή ήταν κατά τα άλλα υγιεινή. Δεδομένου ότι τα επιγενετικά μοτίβα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, η εξάλειψη 10 γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα μπορεί να είναι παρόμοια με την επιστροφή του βιολογικού σας ρολογιού πίσω κατά 2,4 μήνες, αν διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Μια διατροφή που αναφέρθηκε από τους ερευνητές ως η καλύτερη για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η Μεσογειακή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα [λίστα]
Πώς οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας