Συνεργασία, διαρκής ενημέρωση, απλοποίηση των διαδικασιών και επιβράβευση της αριστείας και της καινοτομίας, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί η νέα κουλτούρα για τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά στη χώρα μας, ξεκίνησε χθες το 1ο workshop για την κλινική έρευνα με τίτλο "Re-imagining Clinical Trials in Greece", που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer.
Εκπρόσωποι του ΕΟΦ, διοικητές νοσοκομείων, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί, στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στόχος είναι να βρουν λύσεις και να δώσουν απαντήσεις στα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και στις στρεβλώσεις, που κρατούν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στις κλινικές μελέτες.
"Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα χρόνο εγκαινίασε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer το οποίο βασίζει τη φιλοσοφία του στη συνεργατικότητα γι’ αυτό και η επιλογή του χώρου για την διεξαγωγή του 1ου workshop για τις κλινικές μελέτες, δεν είναι τυχαία. Πιστεύω ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου μπορούμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, να σπάσουμε τα σιλό και να παράγουμε νέες ιδέες και λύσεις. Άλλωστε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει θέσει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής του την ανάπτυξη της Κλινικής Ερευνας", τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο μια καινοτόμα προσέγγιση για να βρεθούν λύσεις είναι το design thinking, δηλαδή μια προσέγγιση όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργάζονται ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική στον τομέα της κλινικής έρευνας: «Μέσα σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να δούμε πως θα γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί, καλύτεροι από τους άλλα κράτη που ήδη έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση κλινικών μελετών».
Προβλήματα
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρεβλώσεις και στα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα, όπως: στη διαδικασία επιλογής των ασθενών και στην πρόσβαση των ασθενών στις κλινικές μελέτες, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στο νομοθετικό πλαίσιο, στα κίνητρα για κλινική έρευνα που δεν είναι επαρκή άλλα και στη νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει κυρίως από το διοικητικό προσωπικο των Νοσοκομείων ώστε να μην υπάρχουν αχρείαστες καθυστερήσεις. Οι Διοικητές τον Νοσοκομείων πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.
Παρεμβάσεις
Αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια που δίνουν ώθηση στις κλινικές μελέτες όπως τα οικονομικά κίνητρα στα νοσοκομεία, το αναπτυξιακό clawback, την Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη Κλινικών Μελετών και της Βιοιατρικής έρευνας στην Ελλάδα, δείκτες αξιολόγησης για τους διοικητές και οικονομικά κίνητρα για τα νοσοκομεία.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και ανέπτυξε στο πλάνο ενεργειών για το αμέσως επόμενο στάδιο που είναι:
- Η διαρκής ενημέρωση για τις κλινικές μελέτες. Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη φαρμακοβιομηχανία για 2ο και 3ο workshop για την κλινική έρευνα.
- Προτυποποίηση των διαδικασιών ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο κάθε νοσοκομείο να έχει διαφορετική διαδικασία.
- Να οριστούν δέκα νοσοκομείων-πιλότοι που θα «τρέξουν» αυτές τις πιλοτικές διαδικασίες.
- Δημιουργία Γραφείων Κλινικών ερευνών μέσα στα νοσοκομεία, από ομάδες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις κλινικές μελέτες.
- Το Μητρώο Βιοιατρικής Έρευνας. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα ελέγχονται όλες οι διαδικασίες ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει εικόνα: Ποιοι καθυστερούν, που καθυστερούν, γιατί καθυστερούν, εάν έχουν απορροφητικότητα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, το τεχνικό δελτίο για την ψηφιακή πλατφόρμα έχει προετοιμαστεί από την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και το τεύχος δημοπράτησης έχει αναρτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού