Οι γιορτές μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος. Σε συνδυασμό με την πίεση της κοινωνίας για κοινωνικοποίηση και χαμόγελα παντού, αν βάλουμε στο μείγμα και μια χρόνια πάθηση, έχουμε την απόλυτη συνταγή για μια έξαρση. Ή, χειρότερα, το άγχος για μια πιθανή έξαρση, που μπορεί να μας χαλάει συνεχώς την ημέρα και να μην μας αφήσει να περάσουμε καλά.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Αρχικά, πείτε όχι στις κακές συνήθειες

Αλκοόλ, κάπνισμα, υπερφαγία αλλά και αναμάσημα του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων δεν θα σας βοηθήσουν. Πόσο μάλλον, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά περίοδο όπως τα Χριστούγεννα μπορεί να σας πυροδοτήσουν μια έξαρση των συμπτωμάτων σας και να σας κάνουν να μην θέλετε να δείτε κόσμο ή να μην μπορείτε να χαλαρώσετε.

Διατήρηση ορίων

Είναι σημαντικό να βάλετε όρια στον εαυτό σας, αλλά και στους άλλους ανθρώπους. Τα όρια στον εαυτό σας έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ακολουθείτε μια υγιεινή ρουτίνα που φροντίζει τον οργανισμό και την πάθησή σας. Όσον αφορά τα όρια στους άλλους ανθρώπους, μιλάμε για τις φορές που επιτρέπετε στην κριτική ή στην πίεση των ανθρώπων γύρω σας να σας επηρεάζει. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, η πίεση για να είμαστε παρόντες σε κάθε είδους συγκέντρωση είναι τεράστια και βάζουμε τον εαυτό μας σε περίεργα ενοχικά μονοπάτια αν δεν συμβιβαστούμε με το "κλίμα των ημερών". Αυτό μόνο σε κακό μπορεί να μας βγει.

Επικοινωνία με αυτούς που αγαπάμε

Η ανοιχτή, ειλικρινής και άμεση επικοινωνία με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σχετικά με το πώς νιώθουμε πρέπει είναι ένα βασικό στοιχείο για τη δημιουργία (και την αποκατάσταση) υγιών σχέσεων. Με το να μαθαίνουμε και να εκφράζουμε τα όριά μας, οι σχέσεις μας αναπροσδιορίζονται συνεχώς, μα το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε πως έχουμε κάνει ξεκάθαρα τα συναισθήματά μας. Αυτή η διαφάνεια θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε οποιαδήποτε πιθανή παρεξήγηση, άρα και να μειώσουμε το άγχος ότι κάτι θα πάει στραβά.

Διαχείριση προσδοκιών

Κάποιες φορές τα πράγματα όντως δεν θα πάνε όπως τα θέλουμε. Κάποιες μέρες θα έχουμε περισσότερη δύναμη, θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε όλα καλύτερα, και κάποιες μέρες απλώς χρειαζόμαστε διάλειμμα. Αυτό είναι γενική αλήθεια για όλους, αλλά για ένα άτομο με χρόνιο νόσημα είναι ακόμα πιο σημαντικό να το τονίσουμε. Οι ημέρες των γιορτών φέρνουν και ασυνήθιστα ψηλές προσδοκίες από κάθε κατεύθυνση και νιώθουμε λίγο-πολύ υποχρεωμένοι να αντeπεξέλθουμε σε όλες. Αυτό ίσως και να μην είναι δυνατό να συμβεί, και όσο πιο γρήγορα το αποδεχτούμε, τόσο λιγότερο άσχημα θα μας κάνει να νιώθουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των κυττάρων
Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος στην άσκηση ιδιωτικού έργου των ειδικευόμενων ιατρών
Αυξάνονται οι τιμές σε 580 φάρμακα [λίστα]