Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πιτυρίδα σε κάποιο σημείο στη ζωή τους, αλλά είναι πιο συχνή από την εφηβεία έως τη μέση ηλικία. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, οι αλλεργικές αντιδράσεις, η ψωρίαση και το έκζεμα. Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πιτυρίδας όπως η ηλικία, ο καιρός, το άγχος, κάποια ασθένεια και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

Η πιτυρίδα ή ξηροδερμία δεν είναι ποτέ ευχάριστο πράγμα. Και δεν είναι απλώς εξαιτίας των νιφάδων στους ώμους σας, αλλά και επειδή μπορεί να έχετε μια σειρά από άλλες παρενέργειες.

Κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει και αποβάλλει υπερβολικές ποσότητες νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, γεγονός που σας κάνει να έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Εάν δεν καταφέρετε να ελέγξετε την κατάσταση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας.

Τριχόπτωση

Αν και η πιτυρίδα δεν σχετίζεται άμεσα με την πτώση των μαλλιών, ο συνεχής κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Ωστόσο, η δερματίτιδα θα μπορούσε να είναι η υποκείμενη αιτία τόσο της πιτυρίδας όσο και της πτώσης των μαλλιών.

Λιπαρά μαλλιά

Το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί επίσης να παράγει υπερβολική ποσότητα ελαίων όταν αντιμετωπίσετε τη συγκεκριμένη πάθηση. Αυτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας πολύ λιπαρά, οπότε φροντίστε να τα πλένετε τακτικά.

Οι δερματολόγοι στα εργαστήρια ερευνών της Vichy, ανακάλυψαν ότι μια από τις κυριότερες παραμέτρους της πιτυρίδας είναι το μη ισορροπημένο μικροβίωμα του τριχωτού και δημιούργησαν τη σειρά αντιπυτιριδικών σαμπουάν Dercos Technique. Ειδικότερα, το σαμπουάν για πιτυρίδα Dercos Technique Anti-Dandruff για κανονικά και λιπαρά μαλλιά:

  • Την καταπολεμά στην πηγή της
  • Εξισορροπεί του μικροβίωμα μετά από 4 εβδομάδες χρήσης
  • Καταπραΰνει το τριχωτό ανακουφίζοντας από τον κνησμό και την αίσθηση δυσφορίας
  • Απομακρύνει το 100% των ορατών νιφάδων
  • Έχει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης.

Σπυράκια

Οι ξηρές νιφάδες του δέρματος μπορούν να φράξουν τους πόρους, οδηγώντας σε σπυράκια στο πρόσωπό σας. Ειδικά, αν έχετε δέρμα με τάση ακμής, το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο. Γι’ αυτό, όσο μπορείτε, φροντίστε να μην πέφτουν τα μαλλιά στο πρόσωπό σας.

Ακμή στην πλάτη

Συχνά εμφανίζεται ακμή στην πλάτη λόγω της δερματικής αυτής πάθησης. Για την πρόληψη της ακμής της πλάτης πρέπει να αποτρέψουμε την εμφάνιση της πιτυρίδας ή να τηνθεραπεύσουμε άμεσα, αν έχει ήδη εμφανιστεί.

Λοίμωξη των ματιών

Η βλεφαρίτιδα είναι μια κοινή μόλυνση των ματιών που προκαλείται από τις νιφάδες της πιτυρίδας. Η λοίμωξη χαρακτηρίζεται από κόκκινα ερεθισμένα από φαγούρα βλέφαρα και το σχηματισμό λεπιών στις βλεφαρίδες.

Κάποιες αλλαγές στον τρόπος ζωής σας, μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία του τριχωτού της κεφαλής σας:

  • Όταν λούζετε τα μαλλιά σας χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό, το πολύ ζεστό νερό τα καταστρέφει.
  • Στην περιποίηση μαλλιών, χρησιμοποιείτε μόνο προϊόντα που ενδείκνυνται για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
  • Περιορίστε τα προϊόντα κομμωτικής και τις βαφές μαλλιών που βλάπτουν το τριχωτό της κεφαλής σας και αφήνουν έλαια και συνθετικές ουσίες.
  • Προσοχή στις ακραίες θερμοκρασίες, ειδικά το χειμώνα.
  • Λιγότερο άγχος, γιατί το στρες εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού σας.
  • Διατροφή με πολλά ωμέγα-3 ακόρεστα λιπαρά, ψευδάργυρο και προβιοτικά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food