Το junk food, εκτός από την βολικότητά του, δεν ωφελεί σε τίποτα. Παρέχει κενές θερμίδες, κορεσμένα – ή τρανς, ακόμα χειρότερα – λιπαρά και τεράστιες ποσότητες αλατιού. Όλα αυτά μπορούν να βάλουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να περιορίσετε το junk food.

Μαγειρέψτε περισσότερα γεύματα στο σπίτι

Η προσπάθεια να μαγειρεύετε περισσότερα γεύματα στο σπίτι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περιορίσετε το junk food. Συχνά, οι άνθρωποι επιλέγουν βολικά φαγητά, όπως ζαχαρούχα ποτά, πατατάκια ή αλμυρά σνακ, όταν βρίσκονται στο δρόμο και δεν έχουν προλάβει να μαγειρέψουν, αλλά το να εστιάσετε στο να φτιάχνετε από νωρίς γεύματα για να τα έχετε έτοιμα μέσα στην εβδομάδα μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό. Ένα ακόμα καλό με το να μαγειρεύετε οι ίδιοι τα γεύματά σας είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τις θερμίδες και να ξέρετε ότι δεν χρησιμοποιείτε επεξεργασμένα υλικά.

Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό θρεπτικό συστατικό. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε και την κατανάλωση junk food. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση των υδατανθράκων και η αντικατάστασή τους με πηγές λίπους και πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης καθώς και στη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ακραία περιοριστικές δίαιτες είναι καλή ιδέα.

Τροφοδοτήστε το σώμα σας τακτικά

Το να στερείτε θερμίδες από το σώμα σας ή να είστε υπερβολικά περιοριστικοί στην πρόσληψη τροφής μπορεί να φαίνεται αποτελεσματικός τρόπος για να προωθήσετε την απώλεια βάρους ή να αποτρέψετε την πρόσληψη junk food, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι περιορισμοί δεν μπορούν να συντηρηθούν μακροπρόθεσμα, και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή να αντιδράσετε και να επιστρέψετε ακόμα χειρότερα στις προηγούμενές σας συνήθειες.

Τρώτε περισσότερα χορταστικά τρόφιμα

Τα περισσότερα junk food είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά χαμηλά σε χορταστικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς βοηθούν το σώμα σας να αισθάνεται πιο χορτασμένο μετά το φαγητό. Η επιλογή ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, για παράδειγμα, είναι εκπληκτικός τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας και να μειώσετε την επιθυμία να τσιμπήσετε κάτι  ανάμεσα στα γεύματά σας.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η στέρηση ποιοτικού ύπνου από το σώμα σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές σας επιλογές και να αυξήσει την επιθυμία σας για junk food. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, όπως και οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, σνακ και τη λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος. Προσπαθήστε να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ώστε το σώμα σας να συνηθίσει και να είναι λιγότερο εύκολο να ξεφύγετε. Τα οφέλη από το να βελτιώσετε τον ύπνο σας δεν είναι σχετικά μονάχα με την διατροφή σας, αλλά πρακτικά με κάθε πλευρά της υγείας σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό