Στο βιβλίο του, με τίτλο "Moonshot - Η απίστευτη κούρσα της Pfizer για την δημιουργία του εμβολίου", ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού, Άλμπερτ Μπουρλά, περιγράφει τις δραματικές ημέρες του πρώτου χρόνου της πανδημίας και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των ανθρώπων της Pfizer να παρασκευάσουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 λοίμωξης. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε 16 γλώσσες και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν, με απόφαση του ίδιου, σε κοινωνικούς φορείς και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η αρχή έγινε, από την πόλη όπου μεγάλωσε και σπούδασε ο δρ Μπουρλά, τη Θεσσαλονίκη, όπου σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, ανακοίνωσε τη δωρεά 600.000 ευρώ σε 10 κοινωνικούς φορείς της πόλης, που παρέχουν αρωγή σε ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η ιστορία γράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες

Όπως είπε ο ίδιος, αποφάσισε να γράψει το βιβλίο το 2021 γιατί ήξερε ότι τα γεγονότα που θα περιέγραψε σε αυτό θα αποτελούσαν μέρος της ιστορίας. "Όπως ξέρουμε, η ιστορία γράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες κάθε φορά. Ήθελα να είμαι βέβαιος ότι θα αφήσω πίσω ως παρακαταθήκη την δική μας οπτική γωνία για το πώς συνέβησαν τα γεγονότα όταν συνέβησαν", σημείωσε και εξήγησε γιατί η σκέψη του αυτή ήταν προφητική: "Γιατί αμέσως σχεδόν ξεκίνησε και μια τεράστια περιπέτεια για την ανθρωπότητα, η περιπέτεια του misinformation, της διασποράς ιστοριών που αμφισβητούν την επιστήμη, που αμφισβητούν τις αξίες που γνωρίζαμε ως τότε", τόνισε.

Ο κ. Μπουρλά χαρακτήρισε την περίοδο που εξιστορεί στο βιβλίο του ως την πιο απαιτητική όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για χιλιάδες υπαλλήλους στη Pfizer που δούλευαν για να βρουν μια λύση, όπως και για όλο τον κόσμο, ο οποίος δοκιμαζόταν με κάτι πρωτόγνωρο.

Από την αρχή περνούσαν διάφορες σκέψεις του για το πού θα κατευθύνονταν τα έσοδα από τις πωλήσεις. Μεταξύ άλλων, σκέφτηκε την επιστήμη, αλλά υπάρχουν άλλοι δρόμοι για την ενίσχυσή της, όπως είπε, για να προσθέσει: "θεώρησα ότι έπρεπε να δοθούν στο να βοηθήσουν ανθρώπους και ιδρύματα τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν καλό στην ανθρωπότητα".

Οι δέκα φορείς και η μητέρα εθελόντρια

Ο κ. Μπουρλά άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους των δέκα ιδρυμάτων και σωματείων αρωγής που είναι αποδέκτες της μεγάλης δωρεάς να περιγράφουν τη δομή, το έργο και τις αγωνίες τους. Δήλωσε χαρούμενος, υπερήφανος, αλλά και συγκινημένος, καθώς όπως είπε, μεγάλωσε ακούγοντας για αυτά τα ιδρύματα, ενώ η μητέρα του βοηθούσε κάποια από αυτά, με εθελοντική εργασία. "Δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να δώσει χρήματα, αλλά είχε την ευγενική ψυχή να θέλει να βοηθήσει, δουλεύοντας η ίδια", είπε και έκλεισε με την ευχή η νέα χρονιά να έχει "λιγότερα προβλήματα και περισσότερη ειρήνη".»

Οι δέκα αποδέκτες της δωρεάς είναι:

  • Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης "Η Μέλισσα".
  • Ελληνικό Παιδικό Χωριό.
  • Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος.
  • Κέντρο Ειδικής Αγωγής.
  • Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "ο Σωτήρ".
  • "ΣΥΖΩΗ", Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με διαταραχές Όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.
  • Ειδικώς Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ατόμων με Αυτισμό και νοητική αναπηρία "Ελπίδα".
  • Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) - Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
  • Χαρίσειο Γηροκομείο.
  • Φιλανθρωπικό Ίδρυμα - Γηροκομείο Σαούλ Μοδιάνο.

Στη σημαντική πρωτοβουλία του επικεφαλής της Pfizer και στον αντίκτυπό της στην κοινωνία της πόλης αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι