Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η πληρότητα στις non CoViD ΜΕΘ Παίδων. Στο "Αττικόν", στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα φτάνει στο 100%.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ουδέποτε έμεινε παιδί διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Καλεί τα παιδιά να φορούν μάσκα όταν υπάρχει συνωστισμός και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και στις ηλικίες άνω των 2 ετών.

Για την πληρότητα στις παιδιατρικές ΜΕΘ, τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν τα εξής:

  • "Αγία Σοφία": Λειτουργούν 9 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • "Αγλαΐα Κυριακού": 6 κλίνες non Covid και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 5 κλίνες CoViD, όπου δεν νοσηλεύεται κανένα παιδί.
  • Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 3 παιδιά.
  • "Αττικόν": 6 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 6 παιδιά.
  • "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης: 8 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 8 παιδιά. Λειτουργούν, επίσης, 2 κλίνες CoViD, όπου νοσηλεύεται 1 παιδί.
  • Πανεπιστημιακό Ρίου: 5 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 4 παιδιά. Λειτουργούν και 2 κλίνες CoViD, οι οποίες είναι κενές.
  • Πανεπιστημιακό Ηρακλείου: 5 κλίνες non CoViD και νοσηλεύονται 5 παιδιά. Λειτουργεί και 1 κλίνη CoViD, στην οποία νοσηλεύεται 1 παιδί.

Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μεκεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν διατίθενται (και δεν διατέθηκαν ποτέ) ΜΕΘ Παίδων. Όσα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία, διακομίζονται με ασφάλεια σε ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως, εάν συνεχιστεί η έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, ίσως χρειαστεί η λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ. "Υπάρχουν εφεδρείες σε κλίνες, αλλά όχι σε προσωπικό", σχολιάζει.

Σημειώνει, πάντως, πως η δυνατότητα αυτή σπάνια ενεργοποιείται και πως τα χρόνια της πανδημίας δεν χρειάστηκε η λειτουργία περισσότερων κλινών σε παιδιατρικές ΜΕΘ.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών σκιαγραφούν το πώς θα ήθελαν να είναι σε βάθος δεκαετίας
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας