Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που τα γυμναστήρια γεμίζουν για λίγο καιρό ασφυκτικά, μιας και πολλοί από εμάς πήραμε επιτέλους την απόφαση με τον νέο χρόνο να φροντίσουμε το σώμα μας. Το ίδιο ισχύει και για τις απόπειρες να κόψουμε το κάπνισμα, να τρώμε πιο υγιεινά, κάθε άλλη συνήθεια που θα μας κάνει πιο υγιείς. Και αυτές οι συνήθειες έχουν να κάνουν και με την ψυχική μας υγεία.

Για ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, ο νέος χρόνος φαίνεται σαν πολύ ωραία (και πολύ συμβολική) στιγμή για να αλλάξει το πώς βλέπει τα πράγματα και να αντιμετωπίσει αυτά που το προβληματίζουν. Και, ναι, είναι ένα καλό κίνητρο, η κατάθλιψη όμως δεν ενδιαφέρεται και τόσο για τα κίνητρα. Και αυτή η συσσώρευση "κινήτρων" να γίνουμε καλύτεροι στην αρχή της χρονιάς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Αυτή η πίεση μπορεί να είναι υπερβολική για τον καθένα, αλλά ειδικά για κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη.

Το να έχετε μια τεράστια λίστα προσδοκιών από τον εαυτό σας για τη νέα χρονιά δεν σας ωφελεί. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα όταν δεν μπορείτε να επιτύχετε τους μη ρεαλιστικούς στόχους που έχετε βάλει. Οι μικρότεροι, ρεαλιστικοί και πιο σύντομοι στόχοι είναι ιδανικοί. "Σπάστε" το μεγάλο πρόβλημα σε μικρότερα, ώστε να το λύσετε καλύτερα. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, συντηρείται από πολλές καθημερινές συνήθειες που χρειάζονται αλλαγή (κακός ύπνος, καθιστική ζωή, πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη), αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε όλες αυτές τις συνήθειες σε μια ημέρα.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να πάρετε αποφάσεις για τη νέα χρονιά. Ίσως να είναι καλύτερο να βγείτε από την νοοτροπία που μας θέλει συνεχώς να είμαστε μηχανές αυτοβελτίωσης και να ακούσετε όντως αυτά που θέλει να σας πει το μυαλό σας. Όχι, δεν εννοούμε τις αρνητικές σκέψεις και τα άσχημα λόγια. Μιλάμε για τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτά.

Οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή χρειάζονται επιμονή και υπομονή για να πετύχουν, και μια γερή δόση ψυχραιμίας. Ο ενθουσιασμός μπορεί να γίνει κακός σύμβουλος. Σταθερά θα καταφέρετε να νιώσετε καλύτερα, χωρίς να ασκείτε περισσότερη πίεση στον εαυτό σας από όση μπορεί να αντέξει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού